AUTOMOBILIZAM

Na žalost mnogih nova Buba odlazi u historiju

CDM

14.3.2018

VW Beetle - popularna Buba, neće dobiti svog direktnog nasljednika nakon što aktuelna generacija okonča svoj proizvodni vijek. To je na sajmu automobila u Ženevi potvrdio šef istraživačko-razvojnog odjeljenja kompanije Frank Velš, u razgovoru za Autocar.

Prije odluke da ukine model koje je obnovljen 1997. godine pod oznakom New Beetle, špekuliralo se da će Volkswagen u budućnosti ponuditi nasljednika na električni pogon, na MEB mehaničkoj platformi.

Iako njemački proizvođač neće izrađivati električnu Bubu, u planu je duhovni nasljednik drugog klasičnog Volkswagena koji se nekad u svijetu prodavao pod raznim oznakama (Kombi, Transporter, Camper, Microbus…).

Novi električni Kombi bit će zasnovan na konceptu VW ID Buzz iz 2017. i imat će retrodizajn po ugledu na originalnu verziju iz 1950-ih.

- Odlučili smo kako je bolje da pokrenemo proizvodnju električnog Kombija, nego da imamo nekih 4-5 generacija 'nove bube' - objašnjava Velš.

Aktuelna Buba izrađuje se u dvije verzije - kao kupe i kabriolet. Ovaj legendarni model iz Volkswagenove historije obnovljen je 1997. godine, po ugledu na originalnu Bubu (koja je svojevremeno važila za "narodni auto"), ali nikad nije dostigao nekadašnju popularnost.

Prva generacija nove Bube proizvodila se do 2011. godine, kada je stigao nasljednik koji se i danas izrađuje. Aktuelni model baziran je na mehaničkoj platformi Golfa 6.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.