Foto: AFP

FORMULA 1 Na stazi u Bakuu, za Veliku nagradu Azerbejdžana

Sretni Hamilton iskoristio pehove Fetela i Botasa i došao do prve pobjede u sezoni

Autor: R. Be.
29.04.2018 16:23
A
A
A

Da biste bili svjetski šampion, morate imati sreće, a četverostruki i aktuelni prvak Formule 1 Luis Hamilton (Lewis) danas je, zahvaljujući samo sreći i spletu okolnosti, slavio u Bakuu, na Velikoj nagradi Azerbejdžana. 

Iako je Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) u 90 posto utrke bio dominantan i vodeći, osam krugova prije kraja sigurnosno vozilo je bilo na stazi, a u tom trenutku vodeći je bio Valteri Botas (Valtteri Bottas) u Mercedesu. 

Kada se sigurnosno vozilo sklonilo sa staze, četiri kruga prije kraja, Fetel je uspio preteći Botasa, ali je napravio grešku i pretekli su ga Hamilton, Kimi Raikonen (Raikkonen) i Serhio Perez (Sergio). Botas je nešto kasnije imao peh, pukla mu je guma i utrka je za Finca bila završena. 

Do kraja se na vrhu ništa nije mijenjalo, Hamilton je slavio prvu pobjedu u sezoni, Raikonen došao do druge pozicije, a Perez do najnižeg stepenika na postolju. 

Hamilton je nakon ove pobjede preuzeo prvu poziciju u generalnom plasmanu sa 70 bodova, četiri više od Fetela. Treći je Raikonen sa 48, a Botas na četvrtom mjestu ima 40.

Naredna utrka je na rasporedu 13. maja u Španiji, na stazi Katalunja.