AUTOMOBILI

Novi model ''Bugattija'' nazvan prema francuskom vozaču

Bugatti

Avaz.ba

11.7.2018

Vjerovali ili ne, može bolje od Chirona, i to u svakom smislu, pa i cjenovnom.

A kad je ''Bugatti'' u pitanju, limita nema. Osim kad je naklada u pitanju. A ona će u slučaju novog modela biti limitirana na tačno 40 primjeraka. I ne, ovdje se ne radi o Chironu koji ''Bugatti'' u svojoj službenoj objavi i ne spominje. 

Novi model znači i novo ime, a glasit će Divo. Više nego logičan odabir s obzirom na to da je francuski vozač Albert Divo u ''Bugattiju'' dva puta osvojio planinsku utrku Targo Florio na Siciliji. 

Dakle, nesumnjivo se radi o trkaćem automobilu, a jedan od razloga njegovog razvoja jeste zaprepastiti svijet. 

- S modelom Divo želimo uzbuditi ljude širom svijeta. Sreća nije iza ugla, već je u uglu (zavoju, op. a.) - kratko je komentirao najavu novog modela Stefan Vinkelman (Stephan Winkelmann), prvi čovjek kompanije. 

Lakši i agilniji od Chirona, Divo će ući na teritorij gdje su najbolji od najboljih, poput hipersportaša iz AMG-a, Porschea i McLarena.

Ilustracija

Poznata je i cijena. Vjerovali ili ne, Divo će se nuditi po cijeni od 5 miliona eura. I nemojte se čuditi ako zalihe budu rasprodate u rekordnom roku, možda i neviđeno brzo. Automobil će biti javnosti prikazan 24. avgusta ove godine u Kaliforniji.

Neslužbeno, lakši Divo s optimiziranom aerodinamikom bit će osjetno brži od ičega viđenog u ''Bugattiju''. Vjerovatno će mu trebati i do 100 km/h manje od 2,5 sekundi, koliko treba Chironu, dok će maksimalna brzina biti smanjena na 385 km/h. Nebitno, jer ovaj je auto stvoren za krivine, a ne ravnicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.