AUTOMOBILI

Revolucija: "Apple" će lansirati vlastiti automobil

Twitter

cdm.me

16.8.2018

Američki tehnološki gigant "Apple" ponudit će tržištu vlastiti model automobila u narednih pet godina, smatra analitičar koji je do sada veoma precizno predviđao razvoj i lansiranje novih Appleovih proizvoda.

Jedna od budućih investicija u koju će "Apple" usmjeriti dio novca namijenjenog ulaganju u nove proizvode i tržišne segmente bit će ”Apple Car”, tvrdi Ming-či Kuo (Chi), tehnološki analitičar čije mišljenje se u IT svijetu veoma uvažava.

Kuo očekuje da će se “Apple Car” pojaviti između 2023. i 2025. godine i da će unijeti revoluciju na tržište automobila kao što je to učinio iPhone kada se pojavio 2007.

On smatra da u automobilskom sektoru postoje “veliki zahtjevi za promjenom” postojeće koncepcije vozila jer je u toku proces redefiniranja novih tehnologija.

Prema njegovom mišljenju "Apple" znatno uspješnije može da integrira hardver, softver i različite korisničke usluge, od konkurentnih kompanija iz sektora potrošačke elektronike i auto-industrije. 

Glasine o "Appleovom" automobilu prisutne su već godinama, a fokus kompanije se sa prvobitne ideje o sopstvenom automobilu, koji bi bio dizajniran i koncipiran u samoj kompaniji, u međuvremenu usmjerio na tehnologije autonomne vožnje za samovozeće automobile.

Tako je Apple 2017. usmjerio svoje napore ka razvoju sistema autonomne vožnje i testiranju na ulicama Kupertina koristeći "Lexus SUV" vozila opremljena tehnologijom samovozećih automobila.

Kompanija je, međutim, angažovala i neke cijenjene stručnjake, kao što je Dag Filds (Doug Fields), koji je pet godina radio kao vodeći inženjer u Tesli, što je podgrijalo špekulacije da Apple ponovo razmatra ideju o razvoju i proizvodnji sopstvenog vozila.

Ako se predviđanja koja je izneo Ming-či Kuo pokažu tačnim, Apple bi mogao da softver koji je razvio tokom testiranja sistema za autonomnu vožnju ugradi u električni automobil koji će sam dizajnirati i konstruisati i koji bi se, kako najavljuje Kuo, pojavio na tržištu najranije 2023.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.