INOVACIJE

Automobilski saobraćaj seli se s puteva u zrak

Olakšat će kretanje kroz saobraćajne gužve

Ilustracija

B92

27.8.2018

Japanci planiraju, tokom sljedeće decenije, ponuditi domaćem tržištu leteći automobil. U izradi mape puta za ovaj pojekt učestvovat će 20 svjetski poznatih kompanija, uključujući "Airbus" i "Uber".

Japanski mediji objavili su kako su počeli radovi na letećem automobilu, a grupu kompanija koje učestvuju o ovom ambicioznom projektu nastalom na inicijativu vlada te zemlje predvode "Uber", "Japan Airlines", "Airbus", "Boeing", NEC i "Toyota".

Japan je za ovaj projekt izdvojio 36 milijardi eura, a iz ministarstva za ekonomiju, trgovinu i industriju navedeno je kako će 2019. godine biti proizvedeni motor i druga prateća oprema za leteći automobil.

Ministar ekonomije Japana Hirošige Seko izjavio je da će leteći automobil olakšati kretanje kroz saobraćajne gužve u velikim gradovima, ali i olakšati transport ljudi i roba do otoka i udaljenih, teško pristupačnih planinskih oblasti u toj zemlji.

U međuvremenu, Japan planira donijeti nove zakone i tako preuzeti vodeću ulogu u svijetu kada je u pitanju pravna regulativa koja se odnosi na leteće automobile.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.