AUTOMOBILI

Povratak u budućnost: Novi Fiat 500X

150 KS i 270 nm

Printscreen

CDM

28.8.2018

Italijanski FIAT unaprijedio je svoj krosover 500X kako iznutra tako i izvana, s novim izgledom i tehnologijom koji će zadovoljiti potrebe modernih vozača u ovom brzo rastućem segmentu.

500X je lider u Italiji i među pet najprodavanijih modela u ovom segmentu u Evropi od 2016. godine. FIAT je osvježio eksterijer sa LED prednjim svijetlima i novim enterijerom u najboljem 500 stilu.

Nisu zanemarene ni performanse pa su stigli trocilindrični i četverocilindrični turbobenzinski motori nove generacije, koji su 20 posto ekonomičniji od benzinskih motora i do 20 posto tiši od turbo-dizel varijante, sa jednakim performansama.

Nova linija turbobenzin motora razvijena je na modularnoj strukturi sa cilindarskom jedinicom od 0,33 litra, i obuhvata trocilindrični 1,0-litarski motor koji proizvodi 120 KS i 190 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem i pogonom na prednjim točkovima.

Tu je i četverocilindrični 1,3-litarski motor sa 150 KS i 270 Nm obrtnog momenta, u ovom slučaju sa šestobrzinskim DCT automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom, i pogonom na prednjim točkovima.

Novi motori napravljeni su u potpunosti od aluminijske legure, što pruža nepobjedivu lakoću (trocilindrična verzija teška je samo 93 kg), dok se blok cilindara, izrađen u partnerstvu sa Teksidom, pravi od legure aluminija dobivene livenjem pod visokim pritiskom, sa arhitekturom okvira koja pruža najbolju kombinaciju snage, težine i strukturnih performansi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.