NOVITET

Prvi serijski električni SUV

EQC mase od 2.425 kg ubrza do 100 km/h za 5,1 sekundu, dok mu je najveća brzina elektronski ograničena na 180 km/h

Mercedes-Benz EQC pokreću dva asinhrona električna motora

Piše: A. HADŽAGIĆ

12.9.2018

Mercedes je u Štokholmu predstavio svoj prvi električni serijski SUV pod oznakom EQC. Radi se o produkcijskoj verziji koncepta Generation EQ, koji je prvi put predstavljen 2016. na pariskom autosalonu.  

Kraljevski komfor

Dolaskom ovog automobila na tržište sredinom iduće godine Mercedes-Benz započinje svoju električnu eru.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

EQC je prvi član novog branda EQ pod kojom će Mercedes ubuduće kupcima nuditi električno-pokretane automobile. Da bi se EV automobili razlikovali od standardnih modela, tvorci su pripremili jedinstvena dizajnerska rješenja kako vanjskog tako i unutrašnjeg dijela.  

Recimo da karoserija duga 4.761 mm uz međuosoviski razmak od 2.873 omogućava kraljevski komfor na svim pozicijama za sjedenje.  

Mercedes-Benz EQC pokreću dva asinhrona električna motora. S obzirom na to da je jedan instaliran na prednju, a drugi na zadnju osovinu, radi se o crossoveru sa 4x4 pogonom.

Ukupna izlazna snaga je 408 KS, a najveći obrtni moment 765 Nm. To je dovoljno da EQC mase od 2.425 kg ubrza do 100 km/h za 5,1 sekundu, dok mu je najveća brzina elektronski ograničena na 180 km/h.

Tu je i litij-ionska baterija kapaciteta 80 kWh i mase od 650 kg koja će modelu EQC omogućiti autonomiju od oko 450 km u realnim uvjetima saobraćaja. Naravno, potrošnja električne energije i autonomija ovisit će i o načinu vožnje pa se navedena vrijednost treba uzeti s dozom rezerve.

Bogata oprema

Vozač može utjecati na nivo rekuperacije električne energije pomoću prilagodljivog sistema ustava regenerativnog kočenja. Sistem ECO Assist vozaču pruža svu potrebnu podršku prilikom „predvidive vožnje“, i to na način da stimulira vozača na ekonomičniju vožnju.

U Mercedesu posebno ističu bogatu opremu i napredne sigurnosne sisteme...

Proizvodnja Mercedes-Benza EQC započet će 2019. godine u fabrici u Bremenu.

Specijalni brzi punjač

EQC je serijski opremljen punjačem hlađenim vodom (OBC) snage od 7,4 kW. Prikladan je za punjenje izmjeničnom strujom kod kuće ili na javnim mjestima. Punjenje putem Mercedes-Benz Wallbox-a do tri puta je brže od punjenja na kućnoj utičnici.

Ovisno o napunjenosti, EQC se na odgovarajućoj punionici može puniti maksimalnom snagom do 110 kW. Baterija se za oko 40 minuta može napuniti sa 10 do 80 posto, no u Mercedes-Benzu navode da će se do početka prvih isporuka taj podatak, vjerovatno, poboljšati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.