PROIZVODNJA

Posao od 80 miliona: "Rimac" i "Pininfarina" rade na novom električnom automobilu

Osigurali prvi cjeloviti fabrički sistem za jedinstvenu automobilsku ponudu

Rimac Automobili

Index.hr

28.9.2018

"Pininfarina" objavila je kako će sarađivati s "Rimcem", kao glavnim tehničkim partnerom na proizvodnji svog prvog električnog hiperautomobila, PF0. "Rimac" će osigurati bateriju, znanje o šasiji te softver i hardver u razvoju prvog električnog hiperautomobila kompanije "Pininfarina". Radi se o ugovoru u vrijednosti od 80 miliona eura. 

Kako javljaju iz kompanije "Rimac Automobili", ovaj ugovor važan je korak za obje strane, a preko njega će "Automobili Pininfarina" osigurati inovativnog i uspješnog partnera, dok će "Rimac" dobiti saradnju s poznatim brendom i osigurati prvi cjeloviti proizvodni sistem za proizvodnju automobilske ponude.

- Veoma smo uzbuđeni zbog ovog izazova. Kombinacija vrijednosti "Rimac" tehnologije, inovacije i performansi s nasljeđem i italijanskim dizajnom  "Pininfarina" je savršena sinergija za novi hiperautomobil - PF0. Ovo partnerstvo veliki je korak za obje kompanije, a mi se radujemo radu na proizvodnji ovog nevjerovatnog automobila -  rekao je Rimac.

Iz "Pininfarine" poručili da su znali da je Rimac pravi čovjek za njih.

U ime "Pininfarine" se pak oglasio Majkl Perške (Michael Perschke), izvršni direktor te kompanije, rekavši kako je, otkako je upoznao Matu Rimca, znao da će on i njegov tim biti u stanju omogućiti upravo ono što im treba na njihovom novom PF0 automobilu. 

- Znao sam da će moći dati energiju koju trebamo da bismo isporučili nezaboravno iskustvo vožnje koje bi išlo ruku pod ruku s nevjerovatnim dizajnerskim standardima koje je postavila "Pininfarina". Ova saradnja spaja budućnost električnih performansi s nasljeđem legendarnih "Pininfarininih" auto-moto stilskih sposobnosti u isporuci uistinu prekrasnog hiperautomobila - rekao je Perške. 

Automobili "Pininfarina" u vlasništvu su "Mahindra" grupe, a u aprilu 2018. godine objavili su kako će se posvetiti luksuznim električnim hiperautomobilima. Prvi takav "Pininfarinin automobil", PF0, bit će predstavljen sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.