ORIGINALAN DIZAJN Aluminijski blok i inovativna tehnologija zidova cilindara

Nova Dacia Duster sa 1.3 TCe motorom predstavljena u Parizu

Nova pogonska jedinica djelo je saradnje Alijanse "Renault-Nissan" i "Daimlera"

Press
03.10.2018 18:44

Foto: Press

Dok Dacia ponovo bilježi prodajne rekorde s povećanjem prodaje od čak 14,6 posto za prvu polovinu godine sa 281.206 isporučenih vozila na evropskom tržištu, u Parizu je predstavljen Duster s novim 1.3 TCe turbobenzincem. Duster s ovim agregatom već nosi titulu najsnažnijeg serijskog Dacia modela ikada.

Nakon nedavnog osvježenja dizelske game, Dacia Duster postaje bogatiji i konkurentniji s novim benzincima s prednabijanjem. Za nekoliko sedmica krenut će narudžbe za Duster s novom pogonskom jedinicom, turbobenzincem 1.3 TCe u verzijama sa 130 KS pri 5.000 o/m (240 Nm pri 1.500 o/m) i 150 KS pri 5.250 o/m (250 Nm pri 1.600 o/m). Obje verzije su opremljene GPF filterom krutih čestica i analogno tome emitiraju rekordno nisku emisiju CO2.

Nova pogonska jedinica djelo je saradnje Alijanse "Renault-Nissan" i "Daimlera", a odlikuje se aluminijskim blokom i inovativnom tehnologijom obloženih unutrašnjih zidova cilindara. Ova tehnologija poboljšava sagorijevanje, što direktno utječe na performanse i povećanje vozačkog užitka. Obje verzije novog agregata u početku će biti dostupne uz 4x2 izvedbu, dok će od polovine 2019. biti uparene i sa 4x4 pogonom.

Do kraja 2018. godine, Dacia će opremiti svoju paletu automobila s novom i moćnijom verzijom Media Nav Evolution, koja će olakšati i ubrzati korištenje navigacije i novih opcija uz integraciju većeg broja korisnih aplikacija. Također, na tržište će biti lansirana limitirana edicija modela Sandero Stepway, nakon što se okonča finalni konkurs s nazivom ''Very Limited Edition''. Konačna verzija zavisi od glasova publike na sajmu i glasača s interneta, koji će u periodu od 2. do 13. oktobra glasati za jedan od tri neobična i ujedno originalna dizajna.

Tagovi

Dacia Pariz Duster
NA VRH