FORMULA 1 Sebastijan Fetel tek na devetom mjestu

Hamilton osigurao pol-poziciju u Japanu

Zbog kockanja gumama, obojica vozača Ferarrija ostala bez vodećih pozicija

Avaz.ba
06.10.2018 10:30

Foto: Arhiv

Britanski vozač Luis Hamilton (Lewis) osvojio je pol-poziciju u kvalifikacijama za Veliku nagradu Japana, dok je njegov rival za titulu Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) završio tek na devetom mjestu zbog kockanja gumama.

Hamilton je koristio supermekane gume u prvim krugovima trećeg dijela kvalifikacija kada je vozio brže po krugu za 0,229 sekundi u odnosu na timskog kolegu iz Mercedesa Valterija Botasa (Valterri Bottas). Taj krug s vremenom 1:27,760 je bio dovoljan da Britanac osigura pol-poziciju, a tokom kvalifikacija je pala i kiša.

Ferarrijevi vozači Sebastijan Fetel i Kimi Rajkonen (Raikkonen) su poslani na stazu sa intermediate setom guma na startu trećeg dijela kvalifikacija jer su očekivali da će kiša početi ranije. Obojica su se morala vratiti u boks po slikove, što znači da su prve krugove pravili na rubu kiše. Dok je Rajkonen uspio postaviti vrijeme kruga 1:29,521 i osigurati četvrtu startnu poziciju iza Red Bullovog vozača Maksa Ferštapena (Verstappen), Fetelu je "ponestalo staze" u zavoju Spoon Curve pa je krug završio s vremenom 1:32,192.

Haasov vozač Roman Grožan (Romain Grosjean) je bio jedini vozač u top 10 s mekanom mješavinom guma te je osvojio petu startnu poziciju.

NA VRH