FORMULA 1 Vozač Ferarija sretan zbog pobjede

Raikonen: Bio sam brz, a gume su bile u lošem stanju

To je bio njegov 21. trijumf u karijeri

Antenam.net
22.10.2018 11:01

Foto: AFP

Vozač Ferarija Kimi Raikonen (Räikkönen) rekao je da je sretan zbog pobjede u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD, prve od marta 2013. godine.

Raikonen je istakao da su on i tim bili dovoljno brzi i konstantni te da je prošlo dugo vremena, ali da je opet tu. 

- Mnogo sam sretniji nego da sam završio na drugom mjestu. Sretan sam. Možda su navijači sretniji, ovo je bio sjajan vikend, bolid je bio konstantno dobar. Dobro sam startovao, vozio sam najbolje što sam mogao, a na kraju gume nisu bile u najboljem stanju. Maks (Max Verstappen) je imao isti problem, kao i Luis, ali bili smo dovoljno brzi - dodao je Raikonen.  

On je pobijedio prvi put od 2013. godine i trke u Australiji. To je bila njegova 21. pobjeda u karijeri. Pobijedio je rezultatom sat, 34 minuta, 18,643 sekundi.  

Drugo mjesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Ferstapen sa 1,281 sekunde zaostatka, a treći je bio vozač Mercedesa Luis Hemilton (Lewis Hamilton) sa 2,342 sekunde zaostatka.

Uništio sam patiku, mislim da sam prejako pritiskao papučicu za gas. Mučio sam se sa zadnjim gumama i borio sam se sa Luisom. To je bila dobra borba, Luis je bio na ivici i sretan sam što sam ostao drugi - rekao je Ferstapen.  

On je trku počeo s 18. pozicije.

Pomalo neočekivano, dobar je bio start, dobar prvi krug, vrlo brzo sam bio peti odakle sam mogao da pratim vodeće. Napravili smo dobru odluku poslije koje smo pretekli Botasa (Valtteri Bottas) - dodao je Ferstapen.  

Hemilton je u trku ušao sa 67 bodova prednosti nad Sebastijanom Fetelom (Sebastian Vettel) iz Ferarija i bilo mu je potrebno da osvoji osam bodova više od Nijemca za osvajanje pete šampionske titule. Hemilton sada ima 70 bodova više od Fetela.

Naravno, mislio sam da ćemo moći ostvariti bolji rezultat, ali ostvarili smo najbolje što smo mogli. Moramo nastaviti raditi za narednu trku. Poslije mog prvog odlaska u boks imao sam 12 sekundi zaostatka i bio sam daleko. Znao sam da ću dva puta u boks i sami smo sebi otežali. Nisam siguran kako smo završili sa takvom strategijom - naveo je Hemilton.  

Naredna trka u šampionatu na programu je 28. oktobra u Meksiku.

NA VRH