OPORAVAK Nakon dva i po mjeseca napustio kliniku u Beču

Niki Lauda otpušten iz bolnice nakon transplantacije pluća

Trostruki prvak Formule 1

Fena
24.10.2018 17:05

Foto: Arhiv

Trostruki prvak Formule 1 Niki Lauda u srijedu je napustio bolnicu u Beču, oko dva i po mjeseca nakon što je podvrgnut hitnoj transplantaciji pluća, navodi bolnica u saopćenju. 

Bolnica dodaje da je on otišao "ukupnog dobrog zdravstvenog stanja".  

- Niki Lauda morat će se podvrgnuti intenzivnoj rehabilitaciji tokom narednih nekoliko sedmica - navodi se u saopćenju i dodaje da će on nastaviti da prima tretman od medicinskog tima koji se do sada brinuo o njemu.

Sada 69-godišnjak, Lauda je postao svjetski prvak prvi put 1975. i izbjegao sigurnu smrt naredne godine u teškoj nesreći na Velikoj nagradi Njemačke u Nurburgringu u kojoj je zadobio teške opekotine. 

On je prekinuo odmor u Ibici u julu i vratio se u Beč na liječenje nakon što mu se razvila upala pluća.

On je određen kao prioritet za operaciju nakon što je bio priključen na vještačka pluća. 

Lauda je neizvršni direktor operacija Formule 1 u timu Mercedesa, a prije bolesti bio je redovno prisutan na takmičenjima širom svijeta.

Lauda je, također, veoma aktivan u avijaciji - u januaru je ponovo otkupio svoju staru aviokompaniju "Niki", koja je preimenovana u "LaudaMotion", ali je prodao većinu dionica irskom niskobudžetskom avioprijevozniku "Ryanair" dva mjeseca kasnije. 

U nesreći 1976. godine Lauda je skoro minutu bio u zapaljenom bolidu prije nego što je izvučen.

Otad Lauda pati od nuspojava udisanja otrovnih plinova u nesreći i također je bio podvrgnut transplantaciji bubrega 1997. i 2005. godine.

Oglasi

NA VRH