PORSCHE

Turneja Taycana na tri kontinenta

Maksimalna brzina Taycana iznosi 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi

Li Čao pored Taycana u Šangaju: Krovna folija ukrašena grafičkim prikazom zmaja. (Foto: Yahoo)

Piše: Avaz.ba

10.7.2019

Premijera prototipa Porschea Taycan održana je i pred publikom. Prva zvanična demo vožnja odvijala se na stazama Porsche Experience Centra (PEC) u Šangaju.

U okviru demo vožnje kamuflirani prototip Taycana tri sedmice gostovat će na tri kontinenta. Taycan će posjetiti Kinu, Veliku Britaniju i SAD, tri velika tržišta ovog prvog potpuno električnog sportskog vozila iz Porschea.

Dizajn krovne folije posvećen je zemlji domaćinu. U Šangaju je krovna folija Taycana bila ukrašena grafičkim prikazom zmaja, dok je za volanom bio Li Čao (Chao), vozač azijskog Porsche Carrera Cupa.

- Prilikom razvoja Taycana posebno se vodilo računa o tipičnim poršeovskim performansama. To se može u samom startu osjetiti. Od beskompromisne sportske do iznenađujuće komforne vožnje, podvozje Taycana nudi kako agilnost sportskog vozila, tako komfor limuzine - izjavio je Li Čao.

Li Čao pored Taycana u Šangaju: Krovna folija ukrašena grafičkim prikazom zmaja. Yahoo

Maksimalna brzina Taycana iznosi 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi. Brzinu od 200-km/h dostiže za manje od 12 sekundi.

Taycan je svoj potencijal demonstrirao i na Hill Run utrci u okviru festivala Goodwood i u Nujorku tokom sezonskog finala ABB FIA prvenstva formule E koje se održava 13. i 14. jula 2019., gdje će vozači biti Mark Veber (Webber) i Nil Jani (Neel) biti za volanom.

Prije svjetske premijere u septembru Taycan će prijeći 6 miliona probnih kilometara.

Električna vozila Porschea svakako moraju proći isti način testiranja kao i sportska vozila s pogonom na gorivo. Osim nadmoćnih performansi, uvijek se testira i svakodnevna upotrebljivost u svim klimatskim uvjetima. Uz to se svakako testira i punjenje baterije te hlađenje vozila u ekstremnim uvjetima vožnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.