PREDSTAVLJAMO Pogonski sklop daje 184 KS

Mini Cooper SE: Gradski ljepotan ide samo na struju

Električna mobilnost već je postala stvar svakodnevice, a to potvrđuje predstavljanje potpuno električnih modela kao na traci

Dž. B. / Avaz.ba

Mini je službeno predstavio svoj prvi potpuno električni serijski model pod oznakom Cooper SE. Svima je jasno da ime Cooper asocira na sportske performanse. Čini se da ljubitelji Coopera ni sada neće biti razočarani s obzirom na to da pogonski sklop daje 184 KS i 270 Nm maksimalnog obrtnog momenta.  

12 modula 

Set baterija kapaciteta 32,6 kWh omogućava autonomiju od 235 do 270 km, što je već tokom prezentacije izazvalo polemike. Naime, konkurencija već sada u gradskoj klasi automobila nudi autonomiju od 400 km pa se čini kako Mini Cooper SE na tom veoma bitnom polju zaostaje.

Ali tim inžinjera koji je stvorio ovaj automobil tvrdi da je autonomija više nego dovoljna za jedan automobil čija je upotreba prvenstveno namijenjena za gradski ciklus vožnje.

Kao kod većine električnih vozila, baterije su smještene u podu automobila, čime je postignuto nisko težište koje pogoduje dobrim voznim osobinama. Set baterija kod Coopera SE podijeljen je na 12 modula. Logično, pozitivno se to odražava na prostor za putnike i prtljagu jer set baterija ni na koji način ne narušava komociju putnika.

Svijetla budućnost

Jednostavnije rečeno, Mini Cooper SE bit će jednako praktičan kao svaki drugi Mini s karoserijom s troja vrata. Za obnavljanje utrošene energije predviđeno je nekoliko načina, od kojih zavisi brzina punjenja. Na brzom punjaču za 35 minuta obnovi se 80% kapaciteta, dok se za 45 minuta može postići kapacitet od 100%. Očigledno je to prednost manjeg seta baterija.

Mini Cooper SE je prvi potpuno električni model grupacije BMW koji se nudi s nekoliko programa rada od kojih zavise performanse i obnavljanje utrošene energije prilikom kočenja ili otpuštanja pedale ''gasa''. Tržišni stručnjaci mu predviđaju svijetlu budućnost.

Dizajn izveden na temeljima starim 60 godina

Kada je prije 60 godina predstavljen prvi Mini, novinari su bili zatečeni velikom ponudom prostora u malenoj karoseriji. Očigledno je da je tada Mini s razlogom dobio takvo ime. Odmah po predstavljanju nove, znatno veće generacije, vidjelo se da su osnovne dizajnerske ideje savršeno implementirane u moderan automobil pa izvrsni prodajni rezultati nisu izostali.

Električna se verzija u nekim detaljima razlikuje od standardnih, ali ne toliko da bi se izgubio identitet. Isto vrijedi i za unutrašnjost gdje su digitalni instrumenti dizajnirani tako da podsjećaju na one stare analogne. Za razliku od prvih, skromno opremljenih Minija, novi dolazi s bogatom opremom i finim materijalima.

Električni Cooper SE ima sve ono što moderni kupci žele. Između ostalog, tu su: savremena multimedija, navigacija, dvostruki automatski klima-uređaj…

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na