TEST

Vrhunska limuzina za duga putovanja

Promjene su najviše primjetne na haubi motora, svjetlosnim grupama naprijed i nazad

Elantra: Bogato opremljena korejska limuzina. Avaz

Avaz Sport

18.10.2019

Redizajnirana Hyundai Elantra s paketom opreme Premium i metalik bojom može se dobiti u zamjenu za 30.490 KM do registracije. Bogato opremljena korejska limuzina napravljena po ukusu evropskih kupaca plijeni završnom obradom, komforom, bogatom akustičnom izolacijom i skromnom potrošnjom benzina.

Elantra je najprodavaniji model Hyundaija ne samo zbog više nego pošteno odmjerene cijene, jer su tu i mnogi drugi aduti koji jaku konkurenciju faktički ostavljaju bez odgovora. Na testu smo imali 6. generaciju u redizajniranom izdanju. Pogled na vanjski dio karoserije otkriva niz novih, decentnih, stilskih detalja koji prave vidljiv odmak od prve serije trenutno aktuelne Elantre.


Bolja unutrašnjost

Promjene su najviše primjetne na haubi motora (s izraženim žljebovima), svjetlosnim grupama naprijed i nazad, potpuno drugačijim prednjim maglenkama, novim donjim dijelom odbojnika, zadnjem dijelu sa sličnim promjenama, od kojih se uz nova svjetla izdvaja donji dio odbojnika s difuzorom i krovna antena u obliku peraje morskog psa.

Unutrašnjost je unaprijeđena većim centralnim displejom, redizajniranim komandama dvozonskog klima-uređaja, malo drugačijim linijama gornjeg dijela kokpita- kao i aplikacijama koje asociraju na karbon (u našem paketu opreme Premium na dijelovima kokpita i u centralnom dijelu analognih instrumenata).

Ostalo je manje-više isto. Pod tim mislimo na obloge vrata, centralni naslon između prednjih sjedišta, kao i sama sjedišta. Sve u svemu, sasvim korektno odrađen posao da bi se neki automobil mogao prodavati pod oznakom ''facelift''. Prema nama, od kozmetike je mnogo važniji osjećaj u vožnji, pa smo s nestrpljenjem krenuli na prvu ozbiljniju vožnju. A ona je u ranoj fazi pokazala da je izolacija protiv buke i vibracija u istom rangu kao kod razvikanih premium modela, a možda je i bolja.

Prilikom prvog stajanja na semaforu pomislili smo da je u naš automobil ugrađen sistem start-stop ali kazaljku obrtomjera pokazivala je da je motor u pogonu. Štaviše, otvaranjem vrata čuje se samo zujanje električne pumpe za gorivo…

Iste se pohvale odnose i na sve moguće vibracije pa mislimo da bi se konkurencija trebala ugledati na Hyundai.


Dobra preglednost

Nema šta, redizajnirana Hyundai Elantra vrhunska je limuzina za duga putovanja, s tim da ni svakodnevna vožnja u gradu ne predstavlja nikakav problem. U prilog tome idu dobra preglednost na sve strane i kamera visoke rezolucije za olakšanu vožnju unazad.

Osim svega nabrojanog, prije konačne odluke o kupovini ipak najviše pažnje treba posvetiti analiziranju odnosa uloženo/dobiveno, a u tom segmentu nova Elantra jednostavno nema konkurenciju – testni primjerak s opcijskom metalik bojom dobiva se za 30.490 KM (trenutna akcija uz gotovinsko plaćanje). Ko nudi više za isti novac?


U ponudi jedan, ali vrijedan motor

Na našem se tržištu Elantra može nabaviti samo sa 1,6-litarskim atmosferskim benzinskim motorom u paru s ručnim ili automatskim mjenjačem. Bez obzira na odabrano, u kućištu mjenjača nalazi se šest stepeni prijenosa. Maksimalna snaga od 127,5 KS i 155 Nm obrtnog momenta sasvim su dovoljni za uglađenu i ekonomičnu vožnju.

U gradskim gužvama Elantra je na dionici od 100 km trošila oko 9 litara, što je u skladu s fabričkim obećanjima. Na regionalnim cestama iz rezervoara smo praznili, približno, 5 litara poslije 100 km, dok na autoputu potrošnja raste na oko 7,5 litara.

Test smo na kraju završili s prosječnih 6,5 litara, što je u rangu mnogo skupljih dizelaša. Za pohvalu je i ručni mjenjač sa šest stepeni prijenosa. Hod ručice je precizan, a ukapčanje željenog stepena prijenosa gladak. Automatik nismo imali priliku probati, ali ni u jednom trenutku nismo žalili za njim, jer smo bili prezadovoljni ovim što smo dobili.

Tehnički podaci

Motor: benzinski, atmosferski 

Zapremina: 1.591 ccm, 

Maksimalna snaga: 127,5 KS pri 6.300 obr/min,

Maksimalni obrtni  moment: 155 Nm pri 4.850 obr/min. 

Performanse: ubrzanje od 0 d0 100 km/h za 10,1 s 

Maksimalna brzina: 200 km/h

Mjenjač:   ručni sa 6 stepeni  prijenosa 

Prosječna potrošnja na testu: 6,5 litara

Dimenzije: 4.620x1.800x1.450 mm

Međuosovinski razmak: 2.700 mm

Prtljažnik: 458 l

Rezervoar: 50 l

Masa: 1.280 kg

Cijena testnog modela: 30.490 KM

Cijena osnovnog modela:  26.991 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.