AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Toyota u Los Anđelesu predstavlja najbolje iz RAV4 serije - RAV4 Plug-in Hybrid

Prva plug-in hibridna električna verzija RAV4 kruna je više od 20 godina predvodništva kompanije Toyota u proizvodnji hibridnih pogonskih sklopova

Novi RAV4 Plug-in Hybrid bit će zvanično predstavljen u drugoj polovini 2020. godine. Toyota

Piše: Dž. B. / Avaz.ba

21.11.2019

U historiji Toyote RAV4, u svijetu prvog rekreativnog SUV-a, svjetskom premijerom novog RAV4 Plug-in Hybrida na Sajmu automobila u Los Anđelesu, koji će se održati od 22. novembra do 1. decembra, otvara se važno novo poglavlje.   

Ova prva plug-in hibridna električna verzija RAV4 kruna je više od 20 godina predvodništva kompanije Toyota u tehnologiji proizvodnje hibridnih pogonskih sklopova, a korisnicima nudi vozilo koje teži da bude još snažnije i efikasnije od bilo kojeg drugog vozila u svojoj klasi u pogledu emisije plinova i potrošnje goriva.

Do 100 kilometara na sat za samo 6,2 sekunde

Novi RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja vrhunac ponude pete generacije RAV4, modela koji je još jednom potvrdio svoj status kao jedno od najpopularnijih SUV vozila u Evropi, sa 120.000 prodatih primjeraka otkad je lansiran na tržište ranije ove godine, uključujući više od 105.000 hibrida.

Pozicija modela RAV4 Plug-in Hybrid kao najboljeg iz RAV4 serije i predvodnika aktuelne serije hibridnih električnih vozila kompanije Toyota bazira se na kombinaciji velike snage i performansi, izuzetne efikasnosti, na dinamičkoj izvrsnosti TNGA GA-K platforme i mogućnosti upravljanja na putu i izvan njega, zahvaljujući standardnom AWD-i inteligentnom sistemu električnog pogona na sva četiri točka.

Zahvaljujući iskustvu razvijanja dvije generacije Prius Plug-in Hybrid modela, Toyota je ohrabrena da proizvede novi, impresivan pogonski sklop za RAV4. Sa punom sistemskom izlaznom snagom od 306 DIN KS/225 kW, ovaj model ima potencijal da ubrza do 100 kilometara na sat za samo 6,2 sekunde, pobjeđujući tako svu konkurenciju na konvencionalni pogon. Pored toga, teži da zadovolji ekonomičnost emisije ugljendioksida i potrošnje goriva na najbolji način u svojoj klasi: podaci o WLTP-standardu prije homologacije ukazuju na emisiju ugljendioksida manju od 30 grama po kilometru.

Toyota je ulagala u napredak u performansama, koje električna energija može da omogući, radi postizanja značajnog povećanja izlazne snage, u poređenju sa standardnim RAV4 Hybrid. Razvijena je nova litij-ionska baterija velikog kapaciteta i dodat je podizač napona jedinici za kontrolu snage hibridnog sistema. Dvoipolitarski Hybrid Dynamic Force benzinski motor ista je jedinica kao i kod regularnog RAV4 Hybrida, sa maksimalnom snagom od 170 DIN KS/125 kW.

Očekivani broj prijeđenih kilometara prelazi 60

RAV4 jedno je od najpopularnijih SUV vozila u Evropi. Toyota

Rezultat nije samo efikasno ubrzanje iz mjesta. RAV4 Plug-in Hybrid će, također, imati mogućnost prelaska većeg broja kilometara u čistom EV modu električnog automobila, uz nula potrošnje goriva i emisije plinova. Očekivani broj prijeđenih kilometara (WLTP standard) prelazi 60, što je više od drugih konkurentnih plug-in SUV hibrida, a osim toga, i više od 50 prijeđenih kilometara dnevno, što je evropski prosjek u vožnji do posla i nazad. 

Novi RAV4 Plug-in Hybrid bit će zvanično predstavljen u drugoj polovini 2020. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.