OVO NIJE SAMO AUTO

Novi Mercedes-Maybach GLS: Ima i frižider za šampanjac te poseban miris za osvježavanje

Model proširuje portfolio Mercedes-Maybach brenda, kombinirajući dizajn karoserije i tehničku osnovu GLS-a s luksuzom vrhunske limuzine

Piše: Dž. B. / Avaz.ba

21.11.2019

Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC:  Nova forma luksuza u SUV segmentu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Novi Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC predstavljen je na autosalonu u Kini, u gradu Guangdžouu. O kakvom se automobilu radi?  

U Mercedesu kažu da on predstavlja novu formu luksuza u SUV segmentu. Model proširuje portfolio Mercedes-Maybach brenda, kombinirajući dizajn karoserije i tehničku osnovu GLS-a s luksuzom vrhunske limuzine.

Njegova prostrana unutrašnjost s materijalima najvišeg kvaliteta i izuzetno visokim nivoom izolacije buke stvara atmosferu punu stila koja ostavlja utisak dobrostanja i sigurnosti. Počevši od prijatno podignutog položaja sjedenja, preko električno pokretanih roler zavjesica za zamračivanje na dva bočna zadnja prozora, putnici mogu samostalno odlučiti koliko okoline žele vidjeti.

Vozilo može biti obojeno u dvije nijanse

AIRMATIC sistem oslanjanja je uključen u standardnu opremu uz opciju poručivanja, potpuno aktivnog Sistema oslanjanja sa E-ACTIVE BODY CONTROL sistemom čini da put pun rupa bude potpuno pod kontrolom.  

V8 motor radne zapremine 4 litra, koji razvija snagu od 410kW (558 KS) uz 730 Nm obrtnog momenta, predstavlja varijantu motora koja je posebno razvijena samo za Maybach i koja ovo vozilo pokreće diskretno i ujedno snažno. Motor je opremljen sa 48-voltnim sistemom EQ Boost. Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC će biti uveden na tržište u drugoj polovini 2020. godine.

Kada je riječ o vanjskom izgledu automobila, Mercedes-Benz zvijezda zauzima centralno mjesto na poklopcu motora kao kod klasičnih modela, dok fine vertikalne hromirane lamele klasične Maybach maske hladnjaka stvaraju efekt visokog nivoa luksuza.

Upečatljivi hromirani ukrasi oko bočnih prozora i hromirani umeci u bočnim pragovima ostavljaju utisak elegancije i dostojanstva izgledu vozila sa strane. Točkovi prečnika 22 ili 23 inča su razvijeni posebno za ovaj model, uz verziju dimenzije 23 inča, koja, također, ostavlja isti utisak kao i maska hladnjaka.

Kao posebna Maybach-specifična karakteristika, vozilo može biti obojeno u dvije nijanse u sedam različitih elegantnih kombinacija boja.

Električno pokretani prošireni pragovi

Još jedna karakteristika koja privlači pažnju kod Mercedes-Maybach GLS-a su i električno pokretani prošireni pragovi. Ova oprema omogućava ulazak i izlazak iz vozila s visokom pozicijom sjedenja veoma ugodnim i jednostavnim. S površinama koje su izrađene od anodizovanog aluminija, s crnim gumenim lajsnama, pragovi su osvijetljeni po mraku i posjeduju dodatna proširenja u oblasti zadnjih vrata, što doprinosi dodatnoj vizuelnoj privlačnosti.  

Kada su uvučeni, pragovi su sakriveni iza standardnih pragova vozila. U slučaju da se zadnja vrata otvore, pokretni pragovi na toj strani vozila se automatski postavljaju u položaj za izlazak/ulazak u vozilo za oko sekundu. Ovo standardno podešavanje se može promijeniti putem posebnog menija u MBUX infotainment sistemu. Kako bi se osigurala prostranost u zadnjem dijelu vozila, Mercedes-Maybach GLS posjeduje samo dva reda sjedišta.

Luksuz poput mjesta za šampanjac, kože i obarajućih sjedišta

Odgovarajuće srebrene čaše za šampanjac su takođe dostupne kao dio dodatne opreme vozila. Mercedes

Kombinacija opreme u Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC je već u standardu izuzetno luksuzna. U drugom redu sjedišta dva bočna sjedišta se mogu pomoću elektromotora preobraziti gotovo u ležajeve. Postavljene oblasti komandne table su presvučene finom nappa kožom u okviru standardne opreme, uz veliki izbor opcija presvlaka sjedišta i presvlaka unutrašnjosti.

Panoramski krov sa električnim komandiranjem sa neprozirnom zavjesom je također dio standardne opreme, kao i klimatizirana sjedišta sa masažnom funkcijom. Na zahtjev stranke fiksna centralna konzola se može transformirati kako bi vozilo pretvorila u prostrani auto za četiri osobe čiji se zadnji dio može koristiti i za posao i za relaksaciju. Konzola je dostupna sa preklopnim stočićem koji se može produžiti pa čak i sa frižiderom u kome ima mjesta za boce šampanjac. Naravno odgovarajuće srebrene čaše za šampanjac su također dostupne kao dio dodatne opreme vozila.

Za model Mercedes Maybach GLS kao dio opcionog AIR BALANCE paketa opreme razvijen je poseban miris koji se koristi za aktivno osvježavanje zraka u vozilu: u pitanu je kombinacija mirisa bijelog osmantusa koja je zaokružena nježnom notom začinskog čaja i kože.

Intuitivno komandovanje sa zadnjih sjedišta

Tenički podaci. Screenshot

Počevši od prijenosa snage i sistema oslanjanja pa do glavnih svjetala, tehnički sistemi Mercedes-Maybach GLS-a u najmanju ruku odgovaraju nivou Mercedes-Benz SUV vozila. Počevši od ove osnove, dodatna vrijednost koju uobičajeno predstavlja Maybach je često krajnji rezultat. Na rimjer, izolacija buke u unutrašnjosti je na još višem nivou zahvaljujući krutoj pregradi i fiksnoj polici iza zadnjih sjedišta koje razdvajaju unutrašnjost od prtljažnika. Zasebna klimatizaciona jedinica za zadnji dio vozila je dio standardne opreme, također u zadnjem dijelu se nalaze dodatni izlazi i grijači zraka pomoću kojih se još brže postiže željena temperatura.

Za pogon i sistem oslanjanja razvijen je i posebni Maybach režim rada; podešavanja ovog režima nude ultimativan komfor za putnike na zadnjim sjedištima.

Uz MBUX Rear Tablet koji je dio standardne opreme u centralnoj konzoli ili naslona za ruku između zadnjih sjedišta, veliki opseg komfornih i funkcija za zabavu je dostupan za intuitivno komandiranje sa zadnjih sjedišta. Integracija digitalnih uređaja koje koriste putnici sastoji se od uobičajenih standardnih opcija.

Vilhelm Majbah želio je stvoriti najbolje od najboljeg i uspio

Mercedes-Maybach brand predstavlja ekskluzivni nivo luksuza, maksimalni nivo komfora i vrhunsku tehnologiju u automobilskom inžinjerstvu, pružanja usluga i dodatne opreme. Ovaj brend se smatra za pionira u definiranju stila i statusa.

Glavna inspiracija Vilhelma Majbaha (Wilhelm Maybach), po kojem je brend dobio ime, bilo je da stvori najbolje od najboljeg. 

Mercedes-Maybach 2014. osnovao je sub-brand Mercedes-Benza kao dio ličnog usklađivanja unutar brenda. Počevši od lansiranja 2015., više od 45.000 primjeraka Mercedes-Maybach S-Klase je isporučeno širom svijeta. Tokom 2018. prodato je više Mercedes-Maybach S-Klasa nego ikada: jedan od sedam prodatih modela S-Klase je bio Maybach. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.