LEGENDA

Mihael Šumaher slavi 51. rođendan: Sarajevo će zauvijek pamtiti njegove posjete

U dva navrata boravio u glavnom gradu BiH

Mihael Šumaher u posjeti Sarajevu. Facebook

Piše: J.A. / Avaz Sport

3.1.2020

Sedmerostruki svjetski prvak i najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena, Mihael Šumaher (Michael Schumacher) danas proslavlja 51. rođendan. 

Svoj debi u Formuli 1 imao je kod Edija Đordana (Eddie Jordan) u Spa 1991. nakon nekoliko uspješnih nastupa u manjim promocijama poput "Mercedesovih beba" u utrkama izdržljivosti. 

Nakon osvajanja druge titule, prelazi u tim Scuderia Ferrari, a s njima je i započeo svoj put ka tituli svjetskog prvaka. 

Od 1996. do 2006. nastupao je za Ferrari, a već 2004. godine iza sebe je imao pet uzastopnih naslova prvaka. Mišljenje javnosti mijenjalo se zbog njegove "prljave" vožnje, u kojoj je ponekad namjerno udarao protivnike. Nijednog vozača nije se toliko voljelo ili mrzilo, a bio je gotovo prisiljen na povlačenje 2006. godine. Šumaher nije mogao izdržati bez utrka, te se 2010. vratio u Mercedes-Benz, za koga je nastupao do 2012. godine.  

Na skijanju u francuskim Alpama 2013. godine Šumaher je doživio nesreću, od koje se do danas nije oporavio. Zbog neopreznosti je skrenuo izvan staze, pao je i teško se povrijedio. Jaki udarac glavom u kamen uzrokovao je frakturu lobanje radi koje je pao u induciranu komu. Dva puta je operiran, no od tada se nije uspio u potpunosti oporaviti. 

Porodica drži informacije o njegovom stanju dalje od očiju javnosti. Mihael Šumaher  ima dvoje djece, 22-godišnju kćerku Ginu Mariju i 20-godišnjeg sina Mika (Mick), koji je, po uzoru na oca, krenuo putem vozača utrka. 

Mihael Šumaher u dva navrata posjetio je Sarajevo kako bi pomogao djeci ranjenoj tokom opsade Sarajeva, a 2014. godine proglašen je počasnim građaninom Sarajeva.

Prvi put glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je 2. septembra 1996. godine. Na Sarajevskom aerodromu dočekali su ga francuski vojnici, a njegova posjeta bila je u sklopu humanitarne misije austrijske organizacije "Hope '87".

Drugi put u Sarajevu je boravio 17. decembra 1997. godine. Legendarni vozač Formule 1 u glavni grad naše države stigao je u sklopu projekta UNICEF-a kako bi se sakupio novac za specijaliziranu bolnicu u Sarajevu, a u kojoj bi se liječila djeca koja su ranjena i tokom rata izgubila dijelove tijela.

Novinska agencija AP izvijestila je tog 17. decembra 1997. godine kako je Šumaherov dolazak u Sarajevo posebno obradovao njegovog devetogodišnjeg navijača, koji je, nakon što je stao na nagaznu minu, izgubio oko i podlakticu.

- Dvostruki svjetski prvak Formule 1 posjetio je sarajevsku bolnicu i izmamio osmijeh devetogodišnjem Damiru Vatrešu, koji je izgubio oko i desnu podlakticu nakon eksplozije nagazne mine - napisao je AP.

Šumaher u posjeti sarajevskoj bolnici. Facebook

Pročitajte dio intervjua koji je Šumaher dao za Unesco.org 2002. godine.

Zašto ste odabrali da pomažete djeci i mladima?

Šumaher: Zato što ne mislim da imaju mnogo prilika kao odrasli koji je imaju, treba im edukacija i da se znaju nositi sa svijetom. Oni su tako mladi, tako maleni, oni nemaju iskustva i ne mogu se sami nositi s problemima. 

Donirali ste 1,5 miliona eura za projekte u Senegalu, Sarajevu i Peruu. Zašto ove zemlje?

Šumaher: UNESCO me upoznao s njihovim situacijama i projekti su se učinili dobri. 

Jeste li donirali novac i drugim institucijama koje pomažu djeci?

Šumaher: Doniram tu i tamo za manje projekte, ali glavni su oni koji su razvijeni u saradnji s UNESCO-om. Mislim da je dobro biti dosljedan. 

Jeste li posjetili projekte koje ste sponzorirali? 

Šumaher: Bio sam u Sarajevu, ali još nisam u Senegalu i Peruu, gdje je projekt tek počeo. Imam užurban život, tako da nije jednostavno sve uklopiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.