UPOZORENJE

Zimi su krađe automobila češće jer vozači zaboravljaju banalnu stvar

Mnogi od nas tokom hladnog zimskog jutra ostave motor da radi nekoliko minuta prije vožnje kako bi se vozilo ugrijalo

Više od deset posto ukradenih vozila širom SAD pri krađi su imala ostavljen ključ u bravi ili ključ za paljenje motora. Agencije

Avaz.ba

13.1.2020

Zimi su krađe automobila češće jer vozači zaboravljaju banalnu stvar. Pojedine države donijele su zakon koji obavezuje vozače da ugase motor kada vozilo nije u pokretu jer to predstavlja znak za lopove da je vozilo prazno i "slobodno" za krađu. 

Mnogi od nas tokom hladnog zimskog jutra ostave motor da radi nekoliko minuta prije vožnje kako bi se vozilo ugrijalo. To bi moglo mnoge koštati više od kazne koja je predviđena. Naime, lopovi vrebaju upravo ovakve situacije, priđu automobilu i odvezu ga nesmetano. 

Više od deset posto ukradenih vozila širom SAD pri krađi su imala ostavljen ključ u bravi ili ključ za paljenje motora, piše "Fox news". 

Samo mali broj automobila posjeduje daljinski sistem za postavljanje temperature. Dok ovakva pogodnost ne postane svakodnevica, izbjegavajte paljenje motora dok niste u vozilu.

Ova tri savjeta pomoći će vam da izbjegnete gubitak automobila:

 - Zaključajte automobil nakon vožnje, uzmite ključeve i uključite alarm.

- Pobrinite se da vrata garaže budu zatvorena. Ostavljanje otvorenih vrata ili ključa u bravi pruža lopovima mogućnost da se nesmetano približe vozilu.

- Nikada ne izlazite iz vozila dok motor radi. To se posebno odnosi na situacije kada auto ostavljate na parkingu ili iziđete da biste nešto kupili.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.