NOVITETI

Predstavljamo BMW 2 Series Gran Coupe: Snaga, atletski izgled i prvi put četvera vrata

Takmičit će se s ostalim luksuznim limuzinama

Piše: N.D. / Avaz.ba

4.3.2020

Iako mu ime kaže drugačije, BMW serije 2 Gran Coupe je limuzina s četvera vrata koja će se takmičiti s ostalim luksuznim limuzinama početnog nivoa iz Njemačke. S obzirom na veličinu, Gran Coupe nekoliko je centimetara duži od dvokrilnih serija 2 i, jasno, kraći od serije 3.

Cran Coupe: Ipak limuzina - Avaz
BMW 2 Gran Coupe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Tri agregata

Pogonsku gamu činit će tri agregata, i to jedan dizelaš, dvolitarski 220d sa 190 konja i dva benzinca - 218i sa 1,5-litarskim trocilindarskim turbakom od 150 i top-model M235i s dvolitarskim četverocilindrašem iz kojeg, zahvaljujući turbo punjaču, kasa 306 konja.

Interesantno je i što će BMW 2 Gran Coupe pogon ostvarivati preko prednje osovine ili putem svih točkova. Najjača verzija dolazit će sa xDriveom kao standardom, uz novu ARB traction tehnologiju koja radi čak 10 puta brže od tradicionalnih električnih boostera trakcije.

BMW G2 Series Gran Coupe uključuje moderne sigurnosne tehnološke dodatke kao što su prilagodljivi tempomat, upozorenje i ublažavanje sudara unaprijed te nadzor slijepih mjesta.

Prije serije 2 Gran Coupe, BMW nije imao limuzinu koja se izravno takmičila s modelima Audija (A3) i Mercedes-Benza (A-klasa i CLA). To je značilo da nemate sreće ako ste otišli u BMW-ovo zastupništvo. BMW-ova serija 2 ranije je bila samo kupe s dvoje vrata ili kabriolet. Mercedes-Benz podigao je ljestvicu u tom segmentu u smislu uočljive kvalitete i luksuznih značajki, pa se svi slažu da je i BMW sada na tom tragu.

Zanimljivo, BMW 2 Gran Coupe će pogon ostvarivati preko prednje osovine ili putem svih točkova. Najjača verzija dolazit će sa xDriveom kao standardom, uz novu ARB traction tehnologiju koja radi čak 10 puta brže od tradicionalnih električnih boostera trakcije. M235i ima malo više onog sportskog duha, uključujući nadograđene kočnice, spušten ovjes, M Sport upravljač i dodatnu aerodinamičnu karoseriju.

Značajna razlika

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Nema iznenađenja kada se radi o unutrašnjosti Gran Coupea. Kabina izgleda poput interijera skupljih članova porodice BMW. Vodoravni raspored, linije i upotreba materijala su iznadprosječni, opet u skladu s očekivanjima.

Najnoviji BMW-ov infosistem za zabavu iDrive dolazi standardno. Uključuje Apple CarPlay pametne telefone i bežično povezivanje. U početku će Gran Coupeu iz 2 serije nedostajati Android Auto, ali BMW je najavio da će ga dodavati svojim automobilima u drugom dijelu 2020. godine.

Jedna od značajnijih razlika između serije 2 s dvoja vrata i ove limuzine Gran Coupe je prostor nazad. Kao prvo, Gran Coupe ima prostora za tri putnika nazad umjesto dva, a tu je dosta prostora za noge odraslih. Uprkos fastback profilu, 2 Series Gran Coupe ima uobičajeni prtljažnik. Kapacitet prtljažnika je velik za klasu kojoj pripada.

Prve isporuke modela kreću na jače razvijenim tržištima, i to već sredinom ovog mjeseca. Primjerice, u Njemačkoj košta oko 32.000 eura.

Zaključak stiže od britanskih stručnjaka: Nemojte razmišljati o Gran Coupeu iz serije 2 kao o najpovoljnijem BMW-u. On ima jako kvalitetnu izvedbu, tehnologiju i profinjenost interijera kakva se samo mogla očekivati. Ako vam je limuzina serije 3 prevelika ili preskupa, novi Gran Coupe serije 2 mogao bi zadovoljiti vaše prohtjeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.