AKCIJE

Timovi Formule 1 ujedinili snage: Kakav način da pomognu u borbi protiv koronavirusa

Pokrenut projekt "Pitlane"

Formula 1: U službi zajednice. Arhiv

Avaz.ba

28.3.2020

Sedam ekipa Formule 1 sa sjedištem u Velikoj Britaniji pokrenulo je projekt nazvan "Pitlane" (boks), kojim odgovaraju na poziv vlasti i uključuju se u proizvodnju medicinske opreme, prvenstveno respiratora, potrebne za borbu protiv pandemije koronavirusa.

U projekt su uključeni Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Haas i Williams, njihovi tehnološki ogranci, kao i vodstvo Formule 1. 


- Projekt "Pitlane" usredotočen je na tri područja rada. Ta područja variraju od preinake postojećih medicinskih aparata, podrške u povećavanju proizvodnje respiratora prema poznatim nacrtima do ubrzanog osmišljavanja i gradnje prototipova novih uređaja za licenciranje i moguću proizvodnju - navodi se u saopćenju Formule 1.

Kako kažu, "jedinstvena sposobnost Formule 1 da ubrzano odgovori na inžinjerske i tehničke izazove dopušta im da se nadovežu na dosadašnje inžinjerske odgovore u industriji."

- Spremni smo sudjelovati i u ostalim područjima koja zahtijevaju brz, inovativan tehnološki odgovor na jedinstvene izazove pred koje nas stavlja pandemija COVID-19 - naglasili su.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.