AUTOMOBILI Sredinom prošlog morala je biti obustavljena proizvodnja

Nastavljena proizvodnja Golfa 8, riješen problem sa softverom koji spašava život

Avaz.ba

Nastavlja se proizvodnja

Foto: Agencije


Sredinom prošlog mjeseca iznenada je morala biti obustavljena proizvodnja i isporuke u Volkswagenovim fabrrikama. Otkriven je, naime, bio softverski problem u samim automobilima, Golfu 8 i Škodi Ocatviji, koji se ticao sustava za automatsko dojavljivanje stanja vozila i podataka o prometnim nesrećama hitnim službama, koji bi se autonomno uključivao u hitnim situacijama. Sistem e-Call nije radio kako bi trebao, pa je VW privremeno obustavio isporuke novih vozila dok ne riješi problem s tim dijelom softvera.

Nakon nešto manje od tri sedmice problemi su riješeni, softver zakrpan, pa su od ovoga petka isporuke ponovno pokrenute. No, otprilike 15 hiljada Golfova koji su do sada isporučeni kupcima, uglavnom u Njemačkoj, sada su pozvani nazad u ovlaštene servise gdje će im biti instalirana zakrpa za ovaj problem. Ovaj opoziv Golfa 8 nije obvezan, pa će na nadogradnju softvera središnjeg računala otići tek oni kupci koji to budu htjeli.

eCall softver inače je obvezan dio opreme svakog novog vozila na tržištu Europske unije od marta 2018. godine. Osnovna mu je namjena prepoznati kada se vozilo našlo u saobraćajnoj nesrećii, te o tome automatski obavijestiti hitne službe.

Kad je riječ o Škodi Octaviji, njena proizvodnja je također bila obustavljena, no isporuke navedenog modela kupcima započinju tek sljedećeg mjeseca – tako da vlasnici novih Škoda neće morati ponovno u servis na nadogradnju softvera.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na