ALEKS ZANARDI

Bivši vozač Formule 1 prebačen u rehabilitacioni centar, ali je i dalje u komi

Osvojio je četiri zlatne i dvije srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama

Aleks Zanardi. Getty Images

Avaz Sport

21.7.2020

Bivši vozač Formule 1 Aleks Zanardi (Alex) prebačen je u neurološki rehabilitacioni centar, mjesec dana nakon što je teško povrijeđen tokom vožnje ručnog bicikla.

Bolnica u Sijeni, koja je liječila Zanardija od 19. juna, saopštila je da je on pušten, ali u dogovoru s porodicom nije objavljeno gdje je odveden.

Zanardi je imao tri operacije u bolnici u Sijeni kako bi se njegovo stanje stabilizovalo, ali i rekonstruisalo lice, koje je oštećeno u teškoj nesreći u sudaru s kamionom. Iako ima malih pomaka, bivši vozač Formule 1 i dalje je u komi.

- Njegovo kliničko stanje i vitalni znaci su pokazali da je na putu da bude stabilno, što je omogućilo smanjenje ili obustavu sedativa, a samim tim i mogućnost da bude prebačen u ustanovu u kojoj može biti rehabilitovan. Ipak, on je i dalje u vještački izazvanoj komi i nezahvalno je još uvijek davati prognoze - izjavio je direktor bolnice Valter Đovanini.

Zanardi ima 53 godine, a prije 20 je ostao bez obje noge u automobilskoj nesreći. Osvojio je četiri zlatne i dvije srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.