FORMULA 1

Hamiltonu za novu pobjedu dovoljno i tri točka

Drama u finišu utrke

Mnogo bure u finišu. F1

Avaz Sport

2.8.2020

Vozač Mercedesa Luis Hamilton (Lewis) ostvario pobjedu na domaćoj stazi u Silverstonu. To mu je treća pobjeda zaredom i sada od četiri vožene utrke ove sezone, ima tri trijumfa.

Djelovalo je kao da će Hamilton i njegov klupski kolega Valter Botas (Valtteri Bottas) lako uzetii duplu pobjedu Mercedesu, a onda su obojica doživjela rupturu prednjeg lijevog pneumatika i tu nastaje drama.

Maks Verstapen (Max Verstappen) je momentalno iskoristio ovaj poklon i obišao Botasa, pa se činilo da može i do pobjede. Ipak su iz Red Bulla odlučili da Maks ode u boks po meke gume, kako bi zabilježio najbrži krug utrke i uzeo jedan bod, a ispostavit će se da ga je to koštalo eventuelne šanse za pobjedu. 

Hamilton bez prednjeg lijevog pneumatika nije bio brz, ali je to bilo dovoljno da stigne prvi, bez da u jednom momentu njegovo mjesto bude ozbiljnije ugroženo, a njegov kolega Botas je morao na zamjenu guma i zbog toga ispao iz bodova.

Drugo mjesto zauzeo je Verstapen u bolidu Red Bullu, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Ferrarija Šarl Lekler (Charles Leclerc).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.