FORMULA 1

Koji je novi rekord koji je Hamilton preoteo legendarnom Šumaheru

S bolidom Mercedesa nastavlja uništavati konkurenciju

Hamilton: Blizu sedme titule. Facebook

Avaz Sport

1.9.2020

Luis Hamilton (Lewis Hamilton) s bolidom Mercedesa nastavlja uništavati konkurenciju u Formuli 1.  Na Velikoj nagradi Belgije dominantno je stigao do pete pobjede u ovoj sezoni i premda je do kraja ostalo još 10 utrka, bit će pravo čudo ako ga iko uspije zaustaviti u pohodu na sedmi naslov svjetskog prvaka. 

Dok juri prema novom penjanju na tron, Hamilton ruši i mnoge rekorde koje je godinama držao Mihael Šumaher (Michael Schumacher). 

U onoj najvažnijoj - broju naslova - Šumaher vodi sa 7:6, ali za očekivati je da će se do kraja ove godine to izjednačiti.

U brojnim drugim kategorijama Britanac je već pretekao legendarnog Nijemca, a posljednja od tih je broj kilometara koje su proveli kao vodeći u utrci. Hamilton je na 24.287, Schumacher na 24.144 dok je daleko iza njihovih leđa na trećem mjestu Sebastian Vettel (18.121). 

Jedna utrka Formule 1 dugačka je oko 300 kilometara što znači da će Hamilton imati priliku značajno se učvrstiti na broju 1 i vjerovatno ovaj rekord ostvariti nedostižnim za sva vremena, piše Gol.hr.

Poredak u broju kilometara na prvoj poziciji. F1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.