FORMULA 1

Potop favorita u Monci, Gasli stigao do prve pobjede u karijeri

Ferrari se još jednom obrukao

Gasli: Veliki trijumf. F1

Avaz Sport

6.9.2020

Velika nagrada Italije na stazi u Monci donijela je još jednu zanimljivu utrku. U najkraćem radi so o poptopu favorita, prije svega vozača Mercedesa, a zatim i Red Bulla. na opšte iznenađenje pobjednik je, prvi put u karijeri Pjer Gasli (Pierre Gasly), Francuz u bolidu Alpha Taurija.

Drugo mjesto pripalo je McLarenovom Karlosu Saincu (Carlos Sainz), dok je do treće pozicije stigao Lens Strol (Stroll) vozač Racin Pointa.

Tek donekle čast Mercedesa spasio je Valteri Botas (Valtteri Bottas) koji je bio na 5. mjestu, dok je prvi favorit i vodeći generalnom poretku Luis Hamilton (Lewis) završio tek na 7. poziciji. Vodio je, ali je napravio grešku kod ulaska u boks, pa je stigla kazna. Da stvar bude gora došla je malo prije izlaska sigurnosnog automobila na stazu. Izgubio je Britanac prednost koju je imao, a nakon odrađene kazne vratio se na začelje utrke. Ipka, uspio se probiti do bodova.

Od utrke je morao odustati i Max Vestrstapen (Max Verstapen) što je otvorilo prostor vozačima koji su imali manje šanse.

Na domaćem terenu Ferrari se propisno obrukao. Čarls Lekler (Charles Lecler je izletio sa staze i zabio se u ogradu, a Sabastian Fetel (Vettel) je ostao bez kočnica pa je prije vremena za njega utrka bila okončana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.