NOVITETI

Počela proizvodnja prvog električnog BMW SUV-a

Od 0 do 100 km/h BMW iX3 stiže za 6,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h

Piše: A. Č.

Prvi električni BMW SUV

Foto: BMW


Prvi BMW iX3 sišao je sa fabričke trake pogona u Šenjangu u Kini. BMW kasni za konkurencijom kada je riječ o SUV modelima na struju, a iX3 je pokušaj da se ovaj zaostatak nadoknadi. 

Automobil koji se pravi u okviru zajedničke BMW-Brilliance Automotive (BBA) kompanije dijeli proizvodnu traku sa konvencionalnim BMW-om X3 sa SUS motorm. Uoči početka serijske proizvodnje detaljno je testiran kako bi proizvođač bio potpuno siguran da svi njegovi sklopi, uključujući softver, funkcionišu besprijekorno. 

Kako kažu u BMW-u, sprovedeno je 128 mehaničkih i 994 softverska ispitivanja u okviru statičkog testiranja, a zatim i 140 funkcionalnih testova.

Njemački proizvođač održao je premijeru modela iX3 polovinom jula, a u okviru ovog automobila debitovala je i nova generacija eDrive pogonskog sistema za vozila na struju, koja uključuje bateriju kapacietat 80 kWh i novi elektromotor od 285 KS i 400 Nm.

BMW iX3 je u stanju da pređe do 460 km sa punom baterijom, mjereno prema WLTP standardu.  Snaga elektromotora se prenosi samo na zadnje točkove, pa se može reći da je ovo BMW sa tradicionalnom pogonskom postavkom. 

Od 0 do 100 km/h BMW iX3 stiže za 6,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h. 

Više o temi

AUTOVIJESTI
Ukazao se novi M4 Coupe
AUTOINDUSTRIJA
BMW u gubitku od 212 miliona eura
NA VRH

Komentari