OBJAVLJEN KALENDAR

Rekordne 23 utrke u narednoj sezoni Formule 1

Prvi put u historiji F1 će gostovati u Saudijskoj Arabiji, a utrka će se održati u Džedi 28. novembra

ezona će početi 21. marta u Australiji, a završiti se 5. decembra u Abu Dabiju. AGENCIJE

A. V. / Fena

10.11.2020

Vodstvo najelitnnijeg trkačkog takimčenjeFormule 1 danas je predstavilo okvirni kalendar za sezonu 2021. Na njemu su rekordne 23 utrke svjetskog prvenstva za Veliku nagrade.

Sezona će početi 21. marta u Australiji, a završiti se 5. decembra u Abu Dabiju. Prvi put u historiji F1 će gostovati u Saudijskoj Arabiji, a utrka će se održati u Džedi 28. novembra.

Još nije poznato što će se dogoditi s debijem F1 u Vijetnamu. Datum utrke, 25. april, upisan je u kalendar bez domaćina, ali utrka još nije potvrđena.

Prema BBC-u, utrka u Hanoju neće biti održana nakon augustovskog hapšenja gradonačelnika i velikog pobornika utrke Ngujen Duk Čunga (Nguyen Duc Chung) zbog korupcije. Velika nagrada Vijetnama trebala je debitirati u F1 ove godine, ali je takmičenje u početku odgođeno zbog koronavirusa, a zatim konačno otkazano.

Predsjednik i izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri (Chase Carey) rekao je da su u F1 sretni jer nakon duge koordinacije s promotorima, timovima i Međunarodnom automobilskom federacijom (FIA) mogu predstaviti predviđeni kalendar za 2021. godinu s rekordne 23 utrke. On je naglasio da sezonu 2021. planiraju s navijačima, "jer su ove godine dokazali da mogu sigurno putovati i organizirati utrke uz kontrolu virusa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.