ZA LJUBITELJE AUTOMOBILA

Ko i kako smije zatamnjivati stakla na vozilu

Neki ljubitelji četverotočkaša to rade iz praktičnih razloga – zaštita od sunčevih zraka, neki što, jednostavno, ne žele da budu viđeni, ali najviše onih koji se na ovaj korak odluče zbog „vizuelnog razloga“

Prednja stakla smiju biti zatamnjena 30 posto. Ilustracija

Piše: A. Kapo

14.11.2020

Zatamnjivanje stakala na vozilima hit je, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Svjedoci smo da je skoro svako treće vozilo zatamnjeno.  

Neki ljubitelji četverotočkaša to rade iz praktičnih razloga – zaštita od sunčevih zraka, neki što, jednostavno, ne žele da budu viđeni, ali najviše onih koji se na ovaj korak odluče zbog „vizuelnog razloga“, odnosno lijepog izgleda automobila.

Upozorenje stručnjaka

Stručnjaci upozoravaju da i ko se odluči na ovakav vid modifikacije vozila, obavezno to uradi kod ovlaštenih osoba. Ali i da ne pretjeruju. Previše ne valja nikada, pa tako ni zatamniti stakla na vozilu, jer vozač ne vidi dobro. Pogotovo u noćnim satima. 

U čitavoj priči ne smije se zaboraviti ni Zakon. A, on je jasan i precizan. Prema riječima Mirze Hadžibadića, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), nedavno je došlo do određenih izmjena i dopuna Zakona. Međutim, mnogi vozači su u zabludi, jer se suštinski nije mnogo toga promijenilo. Drugim riječima, takvim vozačima su lakši novčanici.

- Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati bilo da se radi o postavljanju folija ili dodatnim bojanjem stakla u odnosu na fabričku ugradnju. Izuzetak su zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih promidžbenih folija, bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedala vozača i suvozača – pojasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je naglasio da bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača mogu se zatamniti svega 30 posto, odnosno da ukupna providnost iznosi najmanje 70 posto. Treba dodati i to da prednja i zadnja šoferšajbna ne smije biti nikako zatamnjena. I ovdje imaju manja odstupanja.

Ko je izuzetak

Zadnje staklo vozila, namijenjenog za obavljanje privredne djelatnosti za koju su registrovani, dozvoljeno je postavljanje homologovanih reklamnih folija bez refleksije, pri čemu vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (spoljašnja) bočna vozačka ogledala.  

Kao i u svakom Zakonu, ima izuzetaka i onih koji su „pošteđeni“. Sve spomenute odredbe ne primjenjuju se na vozila Oružanih snaga BiH, policijskih agencija u BiH, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva.

Oni koji budu kršili Zakon ili ga tumače kako njima odgovara, bit će počašćeni prekršajnim nalogom...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.