FORMULA 1

Grožan: Shvatio sam da sam u vatri i da nemam vremena nikoga čekati, nisam želio da gorim kao Lauda

Pomislio sam da umirem

G. Š./SK

Grožan: Zbog djece nisam želio da umrem

Foto: AFP


Vozač Haasa Roman Grožan (Romain Grosjean), koji je preživio stravičan udes na Velikoj nagradi Bahreina, otkrio je detalje nesreće iz koje je na sreću izašao s manjim povredama.

- Kada se bolid zaustavio, otvorio sam oči. Pokušao sam odmah da se oslobodim pojasa, rekao je Grožan i dodao:

- Čuo sam da je sve trajalo 28 sekundi, meni je djelovalo kao minut i još sekundi.

Francuz je u prvi mah želio da ostane u auto i sačeka pomoć da dođe.

- Međutim, pogledao sam lijevo i desno i sve je oko mene bilo narandžasto. Shvatio sam da sam u vatri i da nemam vremena nikoga da čekam. Pokušao sam da se pomjerim desno, nije išlo. Pokušao sam lijevo, opet ništa, prisjeća se Grožan.

Vozač Haasa kaže da je u tom trenutku pomislio na Nikija Laudu i nesreću koju je preživio austrijski as.

- Niki je moj idol. Rekao sam sam sebi ne želim da gorim u bolidu kao Lauda. Ne želim da ovako završim, da ovo bude moja posljednja trka. Međutim, nisam mogao da se pomjerim. U tom jednom trenutku kao da sam se pomirio sa sudbinom. Pomislio sam da umirem.

Prema vlastitim riječima spasila ga je pomisao na troje djece.

- Zbog njih nisam želio da umrem. Pomjerio sam glavu, a onda i tijelo. Uspio sam da se izvučem do pola. Najteže mi je bilo da izvučem lijevu nogu. Krajnjim naporom sam uspio, cipela je ostala u bolidu. Izbacio sam rame i uspio da iskočim.

Opekotine je imao samo po rukama.

- Vidio sam da su rukavice crne i osjećao sam jak bol u rukama. Skočio sam na barijeru i tu je bio Roberts iz medicinske službe FIA. Kada me uhvatio, znao sam da je neko sa mnom. Pomislio sam “Hvala Bogu, živ sam”, završio je Grožan, prenosi SK.

 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na