FORMULA 1

Može li Mik Šumaher naslijediti slavnog oca?

Sin legendarnog vozača kreće njegovim stopama

Mik Šumaher: Stiže iz Formule 2. Agencije

Piše: A. Milišić

6.12.2020

Mik Šumaher (Mick Schumacher), sin legendarnog Mihaela Šumahera (Michael Schumacher), debitovat će u Formuli 1 naredne sezone, tri decenije nakon što je njegov otac odvezao prvu utrku najbržeg cirkusa na svijetu.

Talentovani Mik će u svojoj debitantskoj sezoni Formule 1 voziti za američki Haas, a zajedno s njim, novu vozačku postavu ove ekipe činit će i Nikita Mazepin. Pomenuti dvojac zamijenit će Romana Grožana (Romain Grosjean) i Kevina Magnusena (Magnussen).

Tri decenije

U najbrži cirkus na svijetu 21-godišnji Mik stiže iz Formule 2 gdje uoči završne utrke u sezoni, koja se ovog vikenda vozi u Bahreinu, vodi u generalnom plasmanu ispred Kaluma Ilota (Callum Ilott) s 14 bodova prednosti.

Mik je 2018. godine trijumfovao u Formuli 3, a godinu dana kasnije pridružio se Ferrarijevoj akademiji i zablistao u Formuli 2.

Njegov debi u Formuli 1 će biti 2021. godine, tačno tri decenije nakon što je njegov otac debitovao na Velikoj nagradi Belgije i od tada u karijeri ostvario 91 pobjedu, uz sedam titula F1 šampiona, od čega čak pet u nizu početkom 21. stoljeća.

Luis Hamilton (Lewis) je ove sezone oborio rekord Mihaela Šumahera po broju pobjeda u utrkama i izjednačio se po broju osvojenih titula sa legendarnim Šumijem.

Mihael Mik iz ranijih dana. Arhiv

Veliki izazov

Zdravstveno stanje Mihaela Šumahera i dalje je prava misterija za svjetsku javnost, jer se vrlo malo zna kako se on osjeća nakon teške nesreće koju je doživio na skijanju u francuskim Alpama u decembru 2013. godine.

Snovi njegovog sina postaju stvarnost. Mik će krenuti stopama slavnog oca, sedmostrukog šampiona i jednog od najboljih vozača Formule 1 u historiji. Bit će to veliki dan za Forumulu 1 i porodicu Šumaher, ali i veliki izazov za mladog i talentovanog vozača.

Roditeljska ljubav

Nakon što su se emocije poslije potpisivanja F1 ugovora malo štišale, Mik Šumaher je izjavio da je presretan zbog povjerenja koje mu je Haas ukazao i istakao važnost podrške roditelja.

- Pomisao da ću biti akter utrka Formule 1 me čini nestvarno sretnim. Odmah bih želio dodati da sam na svemu zahvalan roditeljskoj ljubavi. Njima dugujem sve. Uvijek sam vjerovao da ću ostvariti svoj F1 san. Hvala i svim navijačima motosporta koji su me godinama podržavali. Dat ću sve od sebe, kao i uvijek - poručio je nasljednik Mihaela Šumahera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.