VELIKA BRITANIJA

BBC proglasio Hamiltona osobom godine

Hamilton je iza sebe ostavio kapitena engleskog prvaka Liverpula Džordana Hendersona, dok je treći u izboru bila džokej Holi Dojl

Hamilton: Sedmostruki prvak Formule 1. AFP

A. V.

21.12.2020

Vozač Formule 1 sedmostruki svjetski prvak Luis Hamilton (Lewis) proglašen je za BBC-jevu sportsku osobu godine u Velikoj Britaniji.

Hamilton je iza sebe ostavio kapitena engleskog prvaka Liverpula Džordana Hendersona (Jordan Henderson), dok je treća u izboru biola džokej Holi Dojl (Hollie Doyle), prenosi Hina.  

BBC je sada 35-godišnjeg Hamiltona i 2014. godine proglasio sportskom osobom godine. On je ove sezone u Formuli 1 za volanom Mercedesa osvojio četvrtu uzastopnu titulu svjetskog prvaka, ukupno sedmu, i tako se izjednačio s legendarnim njemačkim vozačem Mihaelom Šumaherom (Michael Schumacher). Također je nadmašio Šumaherovih 91 pobjedu na Grand prix utrkama.

Bokser Tajson Fjuri (Tyson Fury), igrač kriketa Stjuart Broud (Stuart Broad) i igrač snukera Roni O'Saliven (Ronnie O'Sullivan) također su bili u užem izboru za ovu BBC-jevu nagradu.

- Želim čestitati svim nominiranima koji su sjajni sportisti. Jako sam ponosan na to što su postiglii želim zahvaliti svima koji su glasali za mene - rekao je Hamilton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.