STRAH OD KORONAVIRUSA

Odgađa se početak nove sezone Formule 1

Prva utrka bi trebala biti u Bahreinu

FIA bez komentara. AGENCIJE

A. Vatreš

4.1.2021

Nova sezona Formule 1 vjerojatno ipak neće započeti u Australiji u februaru zbog straha od širenja koronavirusa i pooštravanja lokalnih karantinskih pravila, tvrdi Reuters.

Ulaznice za utrku 21. februara na stazi Albert Park u Melburnu još uvijek nisu u prodaji, a australski mediji tvrde da se utrka neće otkazati već premjestiti u kasniji termin, dok bi konačna odluka o odgodi trebala biti poznata sredinom januara, javlja Hina.

Građevinski radovi na postavljanju ograda i tribina oko privremenog uličnog kruga obično bi započeli krajem decembra, a sada to nije slučaj.

Poseban problem je i to što sedam od deset timova Formule 1 ima sjedište u Engleskoj, gdje slučajevi rastu zbog vrlo zarazne nove inačice koronavirusa, pa su mnoge zemlje zatvorile svoje granice za putnike iz Britanije.

Niti FIA zasad nema komentara, a 28. februara je na rasporedu i Velika nagrada Bahreina, koja će vjerovatno biti prva u sezoni.

Lani je VN Australije otkazana samo nekoliko sati prije nego što je trebao započeti prvi trening jer je član tima iz McLarena bio pozitivan na virus. Sezona je na kraju započela u Austriji u julu, a umjesto predviđene 22 utrke održano ih je 17, većinom u Evropi i na Bliskom Istoku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.