PRIJEDLOZI

Formula 1 uvodi sprint utrke, žele povećati uzbuđenje

Kanada, Italija i Brazil bi bili domaćini

Formula 1: Moguća nova rješenja. Arhiv

N. Demirović

9.2.2021

Formula 1 mogla bi doživjeti određene promjene, pošto će u četvrtak rukovodstvo najbržeg cirkusa razmatrati prijedlog o uvođenju kratkih sprint utrka kako bi se donijelo dodatno uzbuđenje takmičenju. Ovo bi dovelo i do promjena kada se radi o dešavanjima tokom petka, subote i nedjelje kada su na programu treninzi, kvalifikacije kao i sama utrka.

Ideja je da se petkom i dalje voze kvalifikacije, a subotom kratke sprint utrke. Osam prvoplasiranih bi dobilo polovinu bodova koji se dodjeljuju u samoj utrci. Sprint bi se vozio u dužini od 100 kilometara, odnosno trećinu dionice regularne utrke. Kvalifikacije za utrke sprinta bi se održavale petkom umjesto drugog zvaničnog treninga.

Da bi ovaj prijedlog bio usvojen potrebno je 28 glasova od 30, a po 10 predstavnika ima Svjetska automobilska federacija, nosioci komercijalnih prava kao i timovi Formule 1. Predsjednik Formule 1 Stefano Domenikali (Domenicali) rekao je da je važno da se razmišlja o novim idejama. Ako prijedlog bude usvojen, Kanada, Italija i Brazil bi bili domaćini novog sistema ove godine, a koji bi se više primjenjivao od naredne sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.