NOĆNA MORA VOZAČA

Zahvaljujući ovoj tehnologiji akvaplaning postaje stvar prošlosti

Sistem funkcionira tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u djeliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji pomaže "razbiti" sloj viška vode na podlozi

A. J.

Mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom

Foto: Screenshot


Poznata dizajnerska kuća "Italdesign" koja je prošle godine lansirala posljednji uradak Nissan GT-R 50 by Italdesign, nedavno se počela baviti i sigurnošću vožnje. U saradnji s "Boschom" i "Easyrainom" razvijaju inovativan sistem kontrole proklizavanja na mokrim podlogama koji bi mogao pojave poput akvaplaninga poslati u prošlost.

Prema statističkim podacima ova opasna pojava kad se na asfaltu stvori velika količina vode i kad upravljanje postaje nemoguće, uzrokuje desetine hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, nerijetko s ljudskim žrtvama.

Inventivan sustav Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je dizajnirala firma "Easyrain" sastoji se od senzora i softverskog rješenja povezanih u sistem koji je kreiran kako bi prepoznao opasnost od akvaplaninga prije nego što do njega ustvari dođe.

Sistem funkcionira tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u djeliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji pomaže "razbiti" sloj viška vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova s podlogom, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da višak vode s podloge već ukloni samo prianjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

U videu možete vidjeti koliki je utjecaj takvog sistema u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga. Prema podacima s testiranja sistem AIS poboljšava kontrolu nad vozilom 35 posto kada vozilo vozi ravno i 30 posto kada vozilo skreće.

Prema izvorima iz firme "Easyrain" još nema naznaka kada bi se sistem mogao početi ugrađivati u automobile, ali su naglasili da će sisitem biti kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi te električnih modela, piše Jutarnji list.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na