NOĆNA MORA VOZAČA

Zahvaljujući ovoj tehnologiji akvaplaning postaje stvar prošlosti

Sistem funkcionira tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u djeliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji pomaže "razbiti" sloj viška vode na podlozi

Mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom. Screenshot

A. J.

19.2.2021

Poznata dizajnerska kuća "Italdesign" koja je prošle godine lansirala posljednji uradak Nissan GT-R 50 by Italdesign, nedavno se počela baviti i sigurnošću vožnje. U saradnji s "Boschom" i "Easyrainom" razvijaju inovativan sistem kontrole proklizavanja na mokrim podlogama koji bi mogao pojave poput akvaplaninga poslati u prošlost.


Prema statističkim podacima ova opasna pojava kad se na asfaltu stvori velika količina vode i kad upravljanje postaje nemoguće, uzrokuje desetine hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, nerijetko s ljudskim žrtvama.


Inventivan sustav Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je dizajnirala firma "Easyrain" sastoji se od senzora i softverskog rješenja povezanih u sistem koji je kreiran kako bi prepoznao opasnost od akvaplaninga prije nego što do njega ustvari dođe.

Sistem funkcionira tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u djeliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji pomaže "razbiti" sloj viška vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova s podlogom, piše Jutarnji list.


S obzirom na to da višak vode s podloge već ukloni samo prianjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.


U videu možete vidjeti koliki je utjecaj takvog sistema u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga. Prema podacima s testiranja sistem AIS poboljšava kontrolu nad vozilom 35 posto kada vozilo vozi ravno i 30 posto kada vozilo skreće.

Prema izvorima iz firme "Easyrain" još nema naznaka kada bi se sistem mogao početi ugrađivati u automobile, ali su naglasili da će sisitem biti kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi te električnih modela, piše Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.