LEGENDE

Niki Lauda danas bi slavio 72. rođendan: Neustrašivi pilot

Jedan od najvećih vozača Formule 1

 A. Vatreš
A. Vatreš

Lauda: Ponovo bio u bolidu 40 dana nakon teške nesreće

Foto: AGENCIJE


Jedan od najvećih vozača Formule 1, Niki Lauda, rođen je na današnji dan prije 72 godine. 

Lauda je trostruki svjetski prvak u Formuli 1. Dva naslova osvojio je u Ferrariju (1975. i 1977.), jedan u McLarenu (1984.) i do danas je jedini koji je bio svjetski prvak i u Ferrariju i u McLarenu.

Teška nesreća

Karijeru legendarnog Austrijanca obilježila je teška nesreća iz 1976. godine, koju je čudom preživio.

Na stazi u Nirburgringu njegov Ferrari je planuo, a Niki je bio blizu smrti zbog udisanja dimnih plinova i posljedica teških opekotina.

Trebalo je 55 sekundi da ga izvuku iz bolida.

U bolnicu je stigao i sveštenik, ali Lauda, ne samo da se oporavio, već je 40 dana kasnije bio u bolidu i opet se utrkivao. Taj potez ga je pretvorio u simbol otpora i odlučnosti.

Veliko rivalstvo

Lauda je u nesreći pretrpio brojne povrede u vidu ožiljaka od opekotina na glavi, izgubivši većinu svog desnog uha, kao i kosu na desnoj strani glave, obrve i kapke.

Poznat je i po svom velikom rivalstvu s Britancem Džejmsom Hantom (James Hunt), prema kojem je 2013. godine snimljen film "Rush".

U trenutku kada je završio karijeru 1985., imao je iza sebe 171 utrku Formule 1, od čega je pobijedio u njih 25, a na postolju je stajao 54 puta.

Tokom posljednjeg perioda života bio je preduzetnik u avijaciji te je osnovao i vodio dvije kompanije - Lauda Air i Niki. Bio je i savjetnik Ferrarijevog tima, a potom i neizvršni direktor Mercedesa.

Preminuo je u snu, 20. maja 2019. godine, osam mjeseci nakon transplatacije pluća.

Više o temi Niki Lauda

FORMULA 1
Otkazana Velika nagrada Nizozemske
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na