POTVRĐENO

Novi format takmičenja u Formuli 1

Sprint utrka umjesto kvalifikacija

A. Vatreš

Svrha promjena je povećati interes za takmičenje

Foto: AGENCIJE


Vodstvo Formule 1 donijelo je odluku da će se ove sezone na tri utrke isprobati novi format takmičenja u kojem će se voziti jedna sprint utrka umjesto dosadašnjih klasičnih kvalifikacija.

Dvije sprint utrke će se održati u Evropi, a jedna izvan našeg kontinenta, ali za sada nije objavljeno na kojim će se stazama voziti.

Dosadašnje "normalne" kvalifikacije vozile bi se petkom, nakon prvog slobodnog treninga i odlučivale bi o plasmanu za sprint kvalifikacije.

Sprint utrka, koja će biti duga preko 100 km, vozit će se subotom. Rezultati "sprinta" će, uz određivanje startnih mjesta za nedjeljnu utrku, donositi i tri boda pobjedniku, drugoplasirani će dobiti dva, a treći jedan bod za SP.

Svrha promjena je povećati interes za takmičenje i pobrinuti se za više događanja tokom trkaćeg vikenda.

- Gledanje utrka sva tri dana tokom trkaćeg vikenda bit će uzbudljivo. Siguran sam da će se dodane borbe svidjeti i vozačima. Drago mi je da su se sve momčadi zagrijale za novost. Dio je plana koji će navijačima ponuditi više događanja uz poštivanje tradicije našeg sporta - rekao je čelnik Formule 1 Stefano Domenikali (Domenicali), prenosi Hina.

Više o:

Formula 1 FIA
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na