FORMULA 1

Hamilton: Ne bih uspio da sam započinjao karijeru u današnje vrijeme

Britanski vozač debitovao 2007. godine

Hamilton: Danas voze samo bogati. Twitter

E. Ćosić

21.5.2021

Britanski vozač Luis Hamilton (Lewis Hamilton) razočaran je promjenama u Formuli 1. Hamilton je debitovao 2007. godine kada ga je McLaren kao 22-godišnjaka "bacio u vatru". Godinu poslije osvojio je titulu svjetskog prvaka. 

Ipak, Britanac ističe da bi takvo nešto bilo nemoguće da je svoju karijeru započinjao u današnje vrijeme. Naime, Hamilton je bio dijete radničke klase. Njegov otac je radio nekoliko poslova kako bi finansirao karijeru svog sina, sve dok nije potpisao za McLaren čiji bolid je vozio od 2007. do 2012. godine prije prelaska u Mercedes. Danas je Formula 1, prema navodima Hamiltona, klub za milionere.

- Živimo u vremenu kada je ovaj sport postao zatvoreni klub za milionere. Danas bi bilo nemoguće postići ono što sam ja krenuvši iz radničke klase. Drugi momci imaju mnogo novca, oni su ili djeca milionera, kao što su Lens Strol (Lance Stroll), Nikolas Latifi (Nicholas Latifi) i Nikita Mazepin, ili su sinovi bivših vozača, poput Maksa Ferštapena (Max Verstappen) ili Mika Šumahera (Mick Schumacher). Moramo napraviti promjene i učiniti ovaj sport dostupnim za sve, rekao je Hamilton za "ESPN".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.