FORMULA 1

Sjajne kvalifikacije u Azerbejdžanu i pobjeda Ferrarija

Čarls Lekler završio ispred Hamiltona i Ferštapena

Lekler: U Monaku imao pol poziciju ali zbog problema sa bolidom odustao od utrke. TWITTER

E. Ćosić

5.6.2021

Odlična trka puna neizvjesnosti, kako je i očekivano zbog uske staze i ulica Bakua, vožena je danas u okviru kvalifikacija za Veliku nagradu Azerbejdžana. Pobjedu i pol poziciju osvojio je Ferrarijev Čarls Lekler (Charles Leclerc), a iza njega su kao prvi pratioci ostali Luis Hamilton (Lewis) i Maks Ferštapen (Max Verstappen).

Već u prvom krugu viorila se crvena zastava, obzirom da se Lens Strol (Lance Stroll) zabio u zid, a ubrzo za njim i Antonio Điovinaci (Giovinazzi). Na vrh je iskočio Mercedesov Hamilton, a za vratom su mu disali vozači Red Bulla, Maks Verštapen i Serhio Perez (Sergio). 

Kako je kvalifikacijska utrka trajala, tako su i vozači odustajali, pa su tako otpali Nikolas Latifi (Nicholas), oba Haasa, a istupili su i Nik Šumaher (Nick Schumacher), Nikita Mazepin, te Lando Noris (Norris). U Q2 se promijenila situacija, pa je Red Bullov dvojac izbio na prve dvije pozicije, dok su iz utrke još otpali Daniel Rikiardo (Ricciardo), Sebastian Fetel (Vettel), Esteban Okon (Ocon), Kimi Raikonen (Raikkonen) i Džordž Rasel (George Russell). 




Sićušna razlika garantovala je mnogo uzbuđenja i preokreta u trećem kvalifikacijskom krugu, što se i dogodilo kada je Ferrarijev Lekler iskočio na čeonu poziciju gdje je i okončao ovu dramatičnu utrku. Na kraju pobjeda Leklera, dok je drugo mjesto ugrabio Hamilton, a treće Verstappen. Zatim slijede Pijer Gasli (Pierre Gasly), Sainz (Sainz), Noris, Perez, Tsunoda, te legendarni Fernando Alonso i Valteri Botas (Valtteri Bottas).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.