PRIPREME ZA LJETOVANJE

Donosimo 14 savjeta za vožnju po vrućini

Pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam vožnja prošla što ugodnije i bezbolnije

Pijte puno vode, nosite sunčane naočale i brinite o djeci i najbližima. Ilustracija

A. Č. / 24sata.hr

29.6.2021

Ako se uskoro spremate na ljetovanje, vrlo je važno da se pravilno pripremite za vožnju po ovako velikim vrućinama. Pijte puno vode, nosite sunčane naočale i brinite o djeci i najbližima.

U nastavku slijede savjeti za vožnju na duge, ali i na one kraće relacije po velikim vrućinama koje ovog ljeta prevladavaju. Pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam vožnja prošla što ugodnije i bezbolnije, piše 24sata.hr.


1. Pijte puno vode

Toplina u automobilu ne utječe samo na kardiovaskularni sustav, već utječe i na sposobnost koncentracije. Ponesite sa sobom dovoljno vode kako ne biste završili dehidrirani. Voda je vaš veliki saveznik u borbi protiv vrućine.


2. Otvorite prozore prije paljenja klime

Klima je jako korisna, ali je treba pravilno koristiti kako bi se iskoristio njen puni potencijal. Dobro je otvoriti prozore oko 30 sekundi prije paljenja klime kako bi se prvotni udar vrućine raspršio.


3. Klima

Ako temperaturu u automobilu previše ohladite pomoću klima uređaja, možete imati problema s cirkulacijom. Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti prevelika (najviše 6-7 stepeni). 

Najbolje je da otvorite sve mlaznice za ventilaciju i prilagodite ih tako da protok zraka ne bude usmjeren direktno na dijelove tijela jer inače postoji povećani rizik od prehlade.

Nadalje, za kratka putovanja trebate izbjegavati upotrebu klima uređaja i umjesto toga otvoriti prozore. Za duža putovanja, stručnjaci preporučuju da ostavite otvorene prozore barem prvih nekoliko minuta dok klima ne počne djelovati. 

Također, najbolje bi bilo da na duža putovanja automobilom idete u jutarnjim ili večernjim satima. Treba izbjegavati vožnju za vrijeme najveće popodnevne vrućine, ako je to ikako moguće.


4. Nabavite ventilator

Ako vaš automobil nema klimu, možete nabaviti ventilator na solarni pogon koji izbacuje vrući zrak iz automobila.

5. Led

I led može biti korisno rješenje ako nemate klimu u autu. 

Stavite nekoliko kocki leda u plastičnu posudu na pod kako biste se rashladili.


6. Koristite sunčane naočale

Sunčane naočale mogu učiniti vožnju sigurnijom jer će vam manje smetati sunce i bolje ćete vidjeti cestu.


7. Koristite štitnik za sunce

Kad ne vozite, postavite štitnik na vjetrobran. Tako sprječavate da sunce ošteti interijer automobila, a i upravljač vam neće biti vruć kad ponovno sjednete za njega.


8. Dodatna zaštita

Iako mnogi vozači vjeruju da su dobro zaštićeni od UV zračenja iza prozora automobila, to je samo djelomično točno. Prednji prozor štiti od UV-A i UV-B zračenja što je više moguće, dok bočni prozori ipak propuštaju UV-A zračenje, što može prouzročiti prerano starenje i, u najgorem slučaju, rak kože.

Stražnja bočna stakla možete prekriti posebnim filmom za zaštitu od sunca. A ako dugo vozite po jakom suncu, zaštitite se putem prikladne odjeće ili kreme za zaštitu od sunca. Dječja osjetljiva koža također treba učinkovitu zaštitu.


9. Prekrijte volan peškirom

Čak i ako koristite štitnik, ne bi bilo loše prekriti upravljač ručnikom kako bi on ostao hladan kad se vratite u auto. 

Kad ne vozite, na sjedala možete staviti deku, pogotovo ako su od kože ili sličnih materijala koji se mogu jako zagrijati.


10. Mokre krpe preko ventilacije

Ako nemate klimu, stavite mokre krpe preko otvora ventilacijskog sistema kako bi zrak koji puše kroz njih bio hladniji.


11. Pazite na djecu

Ako putujete s djecom, uzmite u obzir da njima vrućina pada još teže nego vama. Uzmite im igračke ili nešto slično što će ih zabaviti kako bi im vožnja brže prošla i kako vas ne bi ometali. 

Nikako ih nemojte ostavljati same u autu na suncu, čak i ako su prozori spušteni ili je uključena klima. Tjelesna temperatura djece može se povećati tri do pet puta brže nego kod odraslih.

12. Pregrijavanje automobila

Vrućina smeta i samom autu. 

Redovito provjeravajte temperaturu i pobrinite se da auto ima dovoljno rashladne tekućine.


13. Gume

Vrućina povećava mogućnost od puknuća guma, pogotovo ako su one već dosta istrošene. 

Zato redovito provjeravajte pritisak i potražite eventualna oštećenja.


14. Parkirajte u hladu ili u garaži

Parkiranje u hladu ili u garaži najbolja je opcija, čak i ako morate malo duže hodati do odredišta. Preporučuje se i da malo otvorite prozore kako bi vrući zrak mogao izaći van. Trebali bi i izbjegavati vožnju u vrijeme podnevne vrućine, jer ćete u to vrijeme teško naći parking mjesto u hladu.

Isto tako, vodite računa da, ukoliko ostavljate auto parkiran na duže vrijeme, idealan jutarnji hlad nakon nekog vremena postat će "idealno" sunčano mjesto. Ako ipak morate parkirati na suncu, trebali biste postaviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo. Termički štitnik vjetrobranskog stakla koji leži na vanjskoj strani i odbija sunce najbolja je opcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.