SILVERSTON

Kontroverzan trijumf Hamiltona, Britanac istopio prednost Ferstapena

Nakon što ga je na početku izbacio iz utrke, vozač Mercedesa smanjio zaostatak za Nizozemcem na svega osam bodova

Hamilton: Dva kruga prije kraja pretekao Leklera. TWITTER

E. Ćosić

18.7.2021

Luis Hamilton (Lewis) upisao je kontroverzan trijumf na Velikoj nagradi Velike Britanije. 

Dvostruka pobjeda britansokg vozača. Prvo je na početku utrke izgurao Maksa Ferstapena (Max Verstappen) i tako ga izbacio iz borbe, a na kraju je uspio preteći dva kruga prije kraja Čarlsa Leklera (Charles Leclerc) i tako istopio zaostatak za nizozemskim vozačem u konačnom poretku.

Prava drama u Silverstonu. Sve su zakuhali veliki rivali Hamilton i Ferstapen, a iz drugog plana je iskočio Lekler koji je iskoristio incident i izbio na prvo mjesto. Hamilton je po nastavku utrke dobio deset sekundi kazne stajanja u pit stopu. 


Lekler je u Ferrarijevom bolidu dugo držao lidersku poziciju, ali ga je Hamilton pet krugova prije kraja počeo sustizati. U finišu prava drama, a dva kruga do kraja Britanac je prestigao Leklera i tako osmi put u karijeri slavio na Silverstonu.

Hamilton je iskoristio pobjedu i tako istopio zaostatak za Ferstapenom u ukupnom poretku. Sada je razlika svega osam bodova (185-178). Podsjećamo, prije utrke razlika između dva vozača je bila 33 poena (185 - 152).

Inače, treće mjesto je zauzeo Valteri Botas (Valtteri) Bottas, a u top 10 su redom završili i Lando Noris (Norris), Daniel Rikardo (Ricciardo), Karlos Sainc (Carlos Sainz), Fernando Alonso, Lens Strol (Lance Stroll), Esteban Okon (Ocon) i Juki Tsunoda (Yuki).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.