FORMULA 1

Nakon Eura, rasisti prešli na Formulu 1, a nova meta je Luis Hamilton

- Vidjeli smo to i u fudbalu, na Evropskom prvenstvu, kaž direktor Mecedesa Volf

M. K.

Kontroverzna pobjeda Hamiltona naišla je na osudu javnosti

Foto: AFP


Vozač Formule 1, Luis Hamilton (Lewis), bio je  meta rasističkog zlostavljanja na društvenim mrežama nakon kontroverzne pobjede na Velikoj nagradi Velike Britanije, održane u nedjelju u Silverstonu.

Kontakt sa Maksom Ferštapenom (Max Verstappen) u prvom krugu i težak incident iz kojeg je Holanđanin izašao lakše povrijeđen, izazvao je buru reakcija fanova Formule 1, a naročito navijača asa Red Bula, ali i drugih koji prate ovo takmičenje.

U prvom trenutku reagovali su ekipa Mercedesa i čelnika Formule 1, koji su u zajedničkom saopštenju osudili zlostavljanje „na najgori mogući način".

Direktor Mercedesa, Toto Volf (Toto Wolff), izjavio je za program BBC radija da to nisu nove stvari:

- Vidjeli smo to i u fudbalu, na Evropskom prvenstvu. Riječ je o zlostavljanju koje apsolutno nije prihvatljivo, pa mi nije jasno kako to neki ljudi ne mogu da shvate, pita se Volf, a prenio je SK.rs.

Rano jutros oglasila se i ekipa Red Bula, koja je iskazala jedinstvo u borbi protiv rasizma i stala u zaštitu Hamiltona.

Oglasili su se i Twitter i Facebook, koji će ubuduće sa još više opreza brisati postove i blokirati naloge onima, koji budu zloupotrebljavali društvene mreže za širenje rasizma.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na