FORMULA 1

Nakon Eura, rasisti prešli na Formulu 1, a nova meta je Luis Hamilton

- Vidjeli smo to i u fudbalu, na Evropskom prvenstvu, kaž direktor Mecedesa Volf

Kontroverzna pobjeda Hamiltona naišla je na osudu javnosti. AFP

M. K.

19.7.2021

Vozač Formule 1, Luis Hamilton (Lewis), bio je  meta rasističkog zlostavljanja na društvenim mrežama nakon kontroverzne pobjede na Velikoj nagradi Velike Britanije, održane u nedjelju u Silverstonu.

Kontakt sa Maksom Ferštapenom (Max Verstappen) u prvom krugu i težak incident iz kojeg je Holanđanin izašao lakše povrijeđen, izazvao je buru reakcija fanova Formule 1, a naročito navijača asa Red Bula, ali i drugih koji prate ovo takmičenje.

U prvom trenutku reagovali su ekipa Mercedesa i čelnika Formule 1, koji su u zajedničkom saopštenju osudili zlostavljanje „na najgori mogući način".

Direktor Mercedesa, Toto Volf (Toto Wolff), izjavio je za program BBC radija da to nisu nove stvari:

- Vidjeli smo to i u fudbalu, na Evropskom prvenstvu. Riječ je o zlostavljanju koje apsolutno nije prihvatljivo, pa mi nije jasno kako to neki ljudi ne mogu da shvate, pita se Volf, a prenio je SK.rs.

Rano jutros oglasila se i ekipa Red Bula, koja je iskazala jedinstvo u borbi protiv rasizma i stala u zaštitu Hamiltona.

Oglasili su se i Twitter i Facebook, koji će ubuduće sa još više opreza brisati postove i blokirati naloge onima, koji budu zloupotrebljavali društvene mreže za širenje rasizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.