FORMULA 1

Okon došao do prve pobjede u karijeri, Hamilton od začelja do podijuma

Vozač Alpina Esteban Okona slavio na Velikoj nagradi Mađarske

Hamilton: Preuzeo vodstvo u konačnom poretku. TWITTER

E. Ćosić

1.8.2021

Danas se vozila spektakularna utrka na kišnom Hungaroringu u Velikoj nagradi Mađarske, a na kraju je do pobjede došao vozač Alpine Esteban Okon (Ocon), kojem je to prva pobjeda u karijeri. 

Aktuelni prvak i vozač Mercedesa Luis Hamilton (Lewis) uspio je doći od začelja do podijuma, pošto je završio kao trećeplasirani, te je tako napravio preokret u konačnom poretku, svrgnuvši Maksa Ferstapena (Max Ferstappen) sa prvog mjesta.

Što se tiče Okona, on je na svojoj 78. trci došao do najvećeg uspjeha, a ujedno je svom timu donio prvi trijumf poslije 13 godina, prvog pod imenom Alpin. Okon je slavio sa sekundom i pol prednosti u odnosu na Sebastijana Fetela (Fettel) u Aston Martinu, a treće mjesto pripalo je spomenutom Hamiltonu.

Već u prvom krugu došlo je do prekida zbog kojeg su odustala četiri vozača. Naime, Valteri Botas (Valtteri Bottas) je udario Landa Norisa (Norris), a ovaj je zakačio i Ferstapena koji je nakratko završio van staze. Botas je nakon toga udario i Serhija Pereza (Sergio), pa su obojica odustala, a kasnije su i Čarls Leklerk (Charles Leclerc) i Lans Strol (Lance Stroll) su imali kontakt zbog kojeg su obojica otpala iz utrke.

Do prekida Hamilton je bio 13, ali je po nastavku utrke morao u boks zbog vožnje na intermediate gumama, zbog čega je pao na 14. mjesto. Ipak, aktuelni prvak se na kraju uspio izboriti za podijum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.