ODLUKE

Odbijena žalba Aston Martina, o Fetelovoj diskvalifikaciji na narednoj trci

Protekle sedmice na Hungaroringu utvrđeno da je u bolidu imao manje goriva od dozvoljenog

Fetel: Poništena mu odlična trka na Hungaroringu. TWITTER

E. Ćosić

9.8.2021

Aston Martin je uložio žalbu na odluku direkcije trke za Veliku nagradu Mađarske da diskvalifikuju njihovog vozača Sebastiana Fetela (Vettel) jer je u njegovom bolidu ostalo manje goriva od minimalno dozvoljenog.

Njegov tim je tražio od direkcije da ispita čitav slučaj, ali u ponedjeljak se pojavila informacija da žalba ipak neće biti uvažena. Podsjećamo, Fetel je na Velikoj nagradi Mađarske osvojio drugo mjesto, ali je nakon utrke utvrđeno da je u bolidu imao manje goriva (0,3l) od minimalno dozvoljenog (1l). Zbog toga je njegov nastup poništen, a drugo mjesto pripalo je Luisu Hamiltonu (Lewis).

Aston Martin je u svojoj žalbi naveo da je u vozilu bilo 1,44 litra goriva, ali su provere koje je izvršila FIA zaključile da je bilo tek 0,3 litra, zbog čega je plasman njihovog vozača bio poništen. Tim je imao nove dokaze u ovom slučaju, ali je direkcija trke zaključila da oni nisu primenjivi na datu situaciju, piše "Sportklub".

FIA takođe navodi da pravilnik bez ikakve dileme sugeriše da vozila moraju imati makar jedan litar goriva u rezervoaru po završetku trke, pa dileme u vezi sa ispravnošću kazne ne smije da bude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.