FORMULA 1

U Belgiji se vozila samo tri kruga, Ferstapen proglašen pobjednikom

Teški uslovi onemogućili da se 12. utrka ovogodišnjeg prvenstva

Ferstapen: Prije utrke zaostajao osam poena za Hamiltonom. TWITTER

E. Ćosić

29.8.2021

Iako je utrka za Veliku nagradu Belgije trajala svega tri kruga iza bezbjednosnog vozila zbog ekstremno loših uslova, Maks Ferstapen (Max Verstappen) je klasifikovan kao pobjednik 12. utrke ovogodišnjeg prvenstva Formule 1.

Tako će prva desetorica dobiti polovinu predviđenih bodova, jer se nije vozilo 75 posto utrke. Razlog tome su bile vremenske neprilike jer su uslovi na stazi bili nemogući za vožnju. Prvobitno je utrka odložena, a poslije dva kruga za zagrijavanje istaknuta je crvena zastavica, a onda je utrka krenula iza bezbjednosnog vozila. Vozači su pokušali voziti tri sata i 15 minuta poslije predviđenog termina, što je po pravilima bilo dovoljno da rezultati budu važeći.

Ovo je šesta pobjeda za Ferstapena ove sezone, a ukupno 16. u karijeri. Drugi je završio Džordž Rasel (George Russell), dok je treći bio Luis Hamilton (Lewis Hamilton).

- Pobjeda je, ali ne na onaj način na koji želite pobjediti. Mislim da zasluge idu navijačima koji su bili ovdje u ovim kišovitim uslovima, poručio je pobjednik Maks Ferstapen, koji je tako smanjio zaostatak za Hamiltonom.

- Navijači su bili nevjerovatni i ostali su uz nas. Nismo mogli vidjeti pet metara ispred nas. Šteta, zato što sam se želio utrkivati, poručio je Hamilton.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.