FORMULA 1

Ferstapen kažnjen zbog incidenta s Hamiltonom

Proglašen krivim za sudar

Trenutak incidenta. AFP

A. V.

12.9.2021

Lider svjetskog prvenstva Formule 1, Nizozemac Maks Ferstapen (Max Verstappen) kažnjen je s oduzimanjem tri mjesta na VN Rusije nakon što je proglašen krivim za sudar s Luisom Hamiltonom (Lewis) u 26. krugu VN Italije.

Australac Danijel Rikardo (Daniel Ricciardo) u McLarenu pobjednik je današnje Velike nagrade Italije u Monci, 14. utrke svjetskog prvenstva Formule 1 koju je obilježio sudar Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona.

Do sudara je došlo u 26. krugu u jednom od zavoja, kada se nakon njihova kontakta Ferstapenov bolid doslovno "popeo" na Hamiltona i njegov Mercedes.

Suci su saslušali oba vozača i predstavnike ekipa, pregledali video materijale i utvrdili da je bolid 33 (Ferstapen) bio dominantno kriv za sudar s bolidom 44 (Hamilton) u zavoju broj 2, prenosi Hina.

Ferstapen će tako u sljedećoj utrci, VN Rusije u Sočiju, startati s tri mjesta slabije pozicije od one koju izbori u kvalifikacijama.

Pobjeda je pripala Rikardu koji je ostvario osmu pobjedu u karijeri, pri čemu prvu u bolidu McLarena, a zanimljivo bila je ovo prva pobjeda za McLaren nakon 3.213 dana.

Sjajan vikend britanskog tima upotpunio je Lando Noris (Norris) osvojivši drugo mjesto, dok je treći bio Finac Valteri Botas (Valtteri Bottas) iz Mercedesa.

Bila je to tek treća od 13 utrka ove sezone u kojoj nije slavio Ferstapen ili Hamilton. U preostale dvije pobijedili su Serhio Perez (Sergio) - VN Azerbajdžana i Esteban Okon (Ocon) - VN Mađarske.

Nizozemac je zadržao prednost u ukupnom poretku sa 226.5 bodova u odnosu na Hamiltona koji ima 221.5 bodova. Treći je Botas sa 141 bodom, a zatim slijede Noris (132), Perez (118)...

Iduća utrka je 26. septembra, Velika nagrada Rusije u Sočiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.