NORVEŠKA

Od iduće godine kupovat će se samo novi električni automobili?

Od početka 2021. godine 19 od 25 najprodavanijih novih automobila u Norveškoj su električni automobili

Na vrhu popisa nalazi se Teslin model 3. Agencije

A. Č.

27.9.2021

Cilj Norveške je zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2025. godine. Naime, norveški magazin Motor piše da bi već od iduće godine prodaja benzinaca i dizelaša u toj državi mogla biti toliko niska da će na tržištu novih vozila električni automobili imati dominaciju. 

U prvih osam mjeseci 2021. dizelaši i benzinci zajedno su činili manje od deset posto od svih 110.864 novih registracija. Ako se trend nastavi, kao i u posljednjih pet godina, udio motora s unutarnjim izgaranjem u sedam bi mjeseci došao gotovo na nulu.


E-automobili

Od početka 2021. godine 19 od 25 najprodavanijih novih automobila u Norveškoj su električni automobili.

Na vrhu popisa nalazi se Teslin model 3 sa 7.048 novih registracija u tom razdoblju. Prvi model koji nema bateriju ili hibridni pogon je VW Tiguan TDI na 38. mjestu sa 678 novih registracija. 

Sve to ima veze sa snažnim državnim poticajima za kupovinu e-automobila. Druge prednosti električnih automobila, poput besplatnog parkiranja u mnogim gradovima, u međuvremenu su otkazane.


Drastičan pad

Unatoč drastičnom padu motora s unutarnjim izgaranjem među novim registracijama, dizelski i benzinski motori i dalje dominiraju u Norveškoj i tako će biti sljedećih par godina. 

Sedam od osam kupljenih automobila u Norveškoj su polovni automobili. Od 357.176 promjena vlasništva u prvih osam mjeseci ove godine, samo 12 posto činili su električni automobili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.