TOYOTA

Imaju svoju uzdanicu: Romobil s posebnom namjenom

Ne cilja samo penzionere već i stariju radnu populaciju, odnosno mlađe zaposlenike koji imaju problema s kretanjem

Toyotin C + Walk T. agencije

Piše: N. Demirović

6.10.2021

Posljednjih godina električni romobili zauzeli su trotoare gradova širom svijeta.

Postaju sve popularniji, iako ne među pješacima, koji ih dijelom kritiziraju zbog načina i brzine vožnje trotoarima. Toyotin C + Walk T je potpuno drugačija vrsta romobila koja nije ni namijenjena korisnicima koji svakodnevno zuje po gradovima, već prvenstveno ljudima koji se teško kreću, odnosno uglavnom starijim osobama.




Mala brzina

Istovremeno, Toyota ne cilja samo penzionere već i stariju radnu populaciju, odnosno mlađe zaposlene koji imaju problema s kretanjem.

Također, vide C + Walk T kao romobil koji će zaposlenima pomoći da se kreću po velikim objektima kao što su skladišta, fabrike, avioterminali i slično.

Naravno, budući da je romobil namijenjen starijim osobama, neće biti potjere. Brzina je manja od 10 km/h, a može se ograničiti na samo 1,6 km/h. Osim ograničenja brzine, još jedna važna sigurnosna opcija je sistem za izbjegavanje prepreka.

Zvučni signal

U slučaju prepreke na putu, oglasit će se zvučni signal, dok će se u slučaju neizbježnog udara vozilo usporiti ili zaustaviti.

Jednim punjenjem baterije može proći nešto manje od 14 km, pa ćete morati da sačekate oko dva sata da nastavite punjenje baterije do punog kapaciteta da biste nastavili vožnju.

Vozilo je dostupno na japanskom tržištu od početka ovog mjeseca, po cijeni od oko 3.100 dolara, što bi mogla biti otežavajuća okolnost za sve zainteresirane za ovu vrstu vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.