MERCEDES-MAYBACH

Predstavljene specijalne verzije GLS i S: Edition 100

Povodom obilježavanja 100 godina postojanja Maybacha i njegovog prvog serijskog automobila

Mercedes-Maybach: Dodatni nivo komfora. Agencije

Piše: N. Demirović

13.10.2021

Mercedes-Maybach je predstavio specijalne verzije modela GLS i S klase s oznakom Edition 100 povodom obilježavanja 100 godina postojanja Maybacha i njegovog prvog serijskog automobila.

Automobili su dobili dodatni nivo komfora i luksuza u odnosu na standardne pakete opreme.

Svaka serija ograničena je na 100 primjeraka, koji su ofarbani u istu dvobojnu srebreno-plavu kombinaciju. GLS je dobio set unikatnih kovanih felgi, a oba modela imaju oznake Edition 100.

Dvije nove edicije razlikuju se ispod poklopaca motora. S klasa je dobila V12 motor od 620 KS, a GLS koristi V8 motor pojačan na 565 KS. Mjenjač S klase je devetostepeni automatik, a snaga se prenosi na sve točkove. Iako je automobil duži od S klase za 20 cm, ubrzava 0-100km/h za samo 4,4 sekunde i dostiže maksimalnih 210 km/h.

Kabine su presvučene specijalnom kožom i dekorirane bijelim i srebrenim kristalima. Utisak luksuza pojačan je piano crnim trimom. Osim velikih ekrana, u prednjem dijelu za vozača i na centralnoj konzoli postoje i ekrani na naslonima za glave za putnike na zadnjim sjedištima. Komforu u zadnjem dijelu kabine doprinosi i ugrađeni frižider za hlađenje šampanjca. GLS ima i pojačanu zvučnu izolaciju.

Automobili stižu u prodajne salone sljedeće godine, a narudžbe se primaju od četvrtog kvartala 2021. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.