VOZILI SMO

Novi Mercedes-Benz GLB 200 D: Prava prilika

Snažne proporcije s kratkim prepustima, uz off-road orijentiran dizajn i opcioni 4MATIC pogon na sve točkove

Piše: N. Demirović

27.11.2021

Snažne proporcije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ako je neko tražio idealan kompromis između putničkog i terenskog vozila, onda je Mercedes GLB prava prilika. Model s oznakom 200 D imali smo na raspolaganju, a treba odmah naglasiti da se radi o tipičnom predstavniku Mercedesove porodice, koji će vam pružiti ništa manje od očekivanja koja se vežu za njemačkog proizvođača.

Cijena modela koji smo imali na raspolaganju je 99.654 KM. Ima 119 Kw i zapreminu motora od 1.950 ccm, a sve ostalo će vam se samo kazati ukoliko se nađete u njemu.



Sedam sjedišta

Snažne proporcije s kratkim prepustima, uz off-road orijentiran dizajn i opcioni 4MATIC pogon na sve točkove te specijalnu funkciju off-road svjetala, omogućavaju da se prepreka detektira istog momenta kada se pojavi ispred vozila pri malim brzinama kretanja. Tako novi Mercedes-Benz GLB vidimo kao sveobuhvatni SUV i u isto vrijeme kao prostrani porodični auto jer, na zahtjev kupca, postaje prvi auto u segmentu koji je dostupan kao vozilo sa sedam sjedišta. Dva sjedišta u trećem redu mogu koristiti osobe visine do 1,68 metara.

Uz snažne i efikasne motore s četiri cilindra, aktuelne pomoćne sisteme za vožnju, intuitivno upravljanje MBUX-om, kao i sveobuhvatno komandiranje ENERGIZING Comfort funkcijom, novi član porodice kompaktnih vozila posjeduje sve jake strane aktuelne generacije kompaktnih vozila iz Mercedesa.

Konture prednjih krila vozila su u isto vrijeme snažne i senzualne i dominiraju izgledom bočne strane vozila u visini C stuba, efekt koji je pojačan pojasnom linijom koja se podiže. Vrata se pružaju preko praga, čime se olakšava ulaz u vozilo te se mehanizam vrata čuva od prljanja i povećava nivo zaštite pri bočnom sudaru.

Cjevasti element

Cjelokupni zaštitni rubovi optički dijele sveukupne proporcije i naglašavaju off-road karakter, baš kao što to čini i ukrasna zaštita podvozja naprijed i nazad.

Unutrašnjost je na visokom nivou. Instrument-tabla je izvedena iz jednog dijela, koji posjeduje optičke isječke ispred vozača i suvozača. Vozač je upućen na widescreen cockpit, s komandama i prikazom preko MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Nova funkcija je karakteristični off-road cjevasti element s izgledom aluminija koji zaokružuje donji dio instrument-table, u kome se nalaze tri kružna centralna otvora za ventilaciju.


Poboljšana kamera

Zahvaljujući poboljšanoj kameri i radarskom sistemu, GLB može vidjeti do 500 m ispred sebe i može voziti djelimično autonomno u određenim situacijama. Naprimjer, komforno adaptirajući brzinu prije krivine, raskrsnice ili kružnog toka koristi se Active Distance Assist DISTRONIC s navigacionim i podacima s mape.



Briljantna grafika

Intuitivno je upravljanje multimedijalnim sistemom MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Snažan procesor, briljantni ekrani i grafika, navigacija s proširenom realnošću, head-up prikaz na vjetrobranu u punom koloru, softver koji omogućava sistemu da uči i glasovne komande koje je moguće aktivirati ključnom riječju "Hey, Mercedes" predstavljaju osnovne prednosti ovog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.